Onderwijskolos Amarantis komt miljoenen tekort

Meerdere scholen in Amsterdam, waaronder het Comenius Lyceum (foto) vallen onder onderwijsgroep Amarantis. ©Street View Beeld
Meerdere scholen in Amsterdam, waaronder het Comenius Lyceum (foto) vallen onder onderwijsgroep Amarantis. ©Street View

Amarantis, één van de grootste instellingen in de stad voor middelbaar onderwijs, kampt met een miljoenentekort. De situatie is zo nijpend dat voor bijna tweehonderd banen wordt gevreesd. Ook worden klassen uit Oost en West samengevoegd.

De instelling, die het onderwijs verzorgt voor ruim dertigduizend leerlingen in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs in en rond Amsterdam, verkeert in menig opzicht in een crisis.

Behalve met grote financiële problemen worstelt Amarantis ook met slecht onderwijs en hoge schooluitval, vooral in het beroepsonderwijs. Ook bestuurlijk is het een chaos. Van het driekoppige college van bestuur is alleen de financiële man, René s'Jacob, nog in functie.

Die noemt de financiële situatie nijpend. Volgens s'Jacob dreigt Amarantis dit jaar vijf miljoen euro verlies te maken, op een begroting van 250 miljoen euro. Vorig jaar kwam de instelling ruim twee miljoen euro tekort. Volgens andere direct betrokkenen stevent Amarantis echter af op tientallen miljoenen euro's verlies. Eén van hen: 'De situatie is zeer, zeer ernstig.'

De tot nu intern gehouden problemen werden s'Jacob in juni 2011 duidelijk toen Bert Molenkamp door de raad van toezicht werd gedwongen als collegevoorzitter op te stappen. Over de reden voor zijn vertrek willen betrokkenen niets zeggen. (Hugo Logtenberg)

LEES VANDAAG MEER IN HET PAROOL

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden