Onderwijsinspectie: UvA nog niet uit gevarenzone

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is niet in acuut gevaar. Maar de financiën van de instelling gaan de komende tijd verder achteruit en de universiteit moet hard blijven werken om uit de gevarenzone te komen. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs vrijdag.

null Beeld anp
Beeld anp

De universiteit lijdt de laatste jaren verlies, maar minder groot dan verwacht. Tussen 2015 en 2018 komt de instelling waarschijnlijk 15 miljoen euro tekort, terwijl eerst was gerekend op een verlies van 85 miljoen. De UvA heeft de afgelopen jaren veel geld uitgegeven aan nieuwe gebouwen, en blijft dat voorlopig nog even doen.

Tussen 2005 en 2020 gaat het om een totaalbedrag van ongeveer 620 miljoen euro, waarvan 380 miljoen al is uitgegeven. De financiële positie gaat ook achteruit doordat het aantal studenten aan de UvA sinds 2011 daalt. Dat komt doordat de studies waarop de universiteit zich richt niet in trek zijn en doordat de UvA populaire studierichtingen (landbouw, techniek) juist niet aanbiedt. In 2017 krijgt de universiteit waarschijnlijk 8 miljoen euro minder van het Rijk dan in 2015.

Voordelige resultaten
Daar staat tegenover dat de UvA over 2014 en het eerste halfjaar van 2015 veel betere resultaten heeft geboekt dan begroot. Hoewel het resultaat negatief is gebleven zijn ook de prognoses voor het resultaat over 2015 fors minder negatief. Die lijn zet zich in de voortschrijdende meerjarenbegroting van de UvA door.

De onderwijsinspectie heeft dan ook besloten het toezicht op de universiteit niet aan te passen. Wel blijft de inspectie de effecten en de uitvoering van maatregelen van het CvB monitoren. Wanneer het mis gaat, bijvoorbeeld door grote tegenvallers bij bouwplannen, meldt het College dat bij de inspectie.

Vicevoorzitter Hans Amman van het College van Bestuur is blij met de bevindingen van de inspectie. 'Het rapport van de inspectie is een bevestiging van de weg die we zijn ingeslagen. We zien het dan ook als een ondersteuning van het veranderingstraject dat we als UvA doorlopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden