Onderwijsinspectie: kinderen steeds slechter opgeleid

Het onderwijs holt gestaag achteruit. Veel leerlingen op de basisschool zijn laaggeletterd en het rekenniveau blijft ver achter. Ook in het voortgezet onderwijs dalen de presaties.

null Beeld anp
Beeld anp

Die alarmerende conclusie trekt de Inspectie van het Onderwijs woensdag in haar jaarverslag.

Er komen jaarlijks 3500 leerlingen van de basisschool die laaggeletterd zijn. 13.000 kinderen kunnen matig rekenen. Met laaggeletterd bedoelt de Inspectie: een stapje boven analfabeet.

Een verklaring voor de sterke daling heeft de inspectie niet. "We dachten eerst bijvoorbeeld dat de groep laaggeletterden asielzoekerskinderen waren, maar die zijn buiten beschouwing gelaten in dit onderzoek," stelt een woordvoerder.

De toezichthouder stelt dat Nederland - ooit wereldwijd een voorloper - inmiddels links en rechts wordt voorbijgestreefd door andere landen.

Maar ook uit onderzoek in eigen land komt een beeld van afkalvend onderwijs naar voren, niet alleen op het gebied van taal en rekenen, maar ook bij cultuur- en natuurlessen, techniek en gym.

Ook op het voortgezet onderwijs dalen de prestaties. Daar zijn vooral minder uitblinkers.

Kansenongelijkheid
In het jaarverslag bekijkt de inspectie ieder jaar hoe het met het onderwijs in ons land gesteld is. Dit keer heeft de inspectie niet alleen een 'foto' gemaakt, maar ook een 'film' van de afgelopen twintig jaar. Daaruit blijkt dat de onderwijsprestaties van leerlingen geleidelijk maar gestaag afnemen.

De inspectie houdt een verkapt pleidooi om kinderen van lager- en hogeropgeleiden vaker te mengen.

Ouders met een academische opleiding sturen hun kinderen bijvoorbeeld opvallend vaak naar een basisschool waar andere ouders óók een universitaire graad hebben.

De kansenongelijkheid, waar de inspectie in 2016 ook al alarm over sloeg, neemt zienderogen toe. Zo eindigen kinderen met laagopgeleide ouders vaker op een lager schoolniveau dan kinderen met hoogopgeleide ouders. Hetzelfde geldt voor gezinnen met lagere inkomens: deze kinderen zijn vaker laagopgeleid.

Ons soort mensen
De inspectie vreest dat veel kinderen in een 'bubbel' terechtkomen, waardoor ze niet meer met ander soort kinderen in aanraking komen.

Ouders sturen hun kinderen het liefst naar een school met 'ons soort mensen' in plaats van een school om de hoek. "De school was altijd de verbindende factor," zegt de woordvoerder. "Die rol dreigt nu onder druk te komen."

Tegelijkertijd constateert de inspectie wel dat middelbare schoolleerlingen meer kansen hebben om door te groeien: er worden vaker dubbele adviezen (vmbo/havo of havo/vwo) gegeven en 'stapelen', opklimmen binnen het voortgezet onderwijs door bijvoorbeeld na het vmbo ook havo te doen, gebeurt vaker.

Lees ook: Reacties op onderwijsrapport: 'Tijd van praten is voorbij' en Rijke Amsterdammers sturen kinderen vaker naar 'rijke' school

13.000

Van 13.000 kinderen die acht jaar basisonderwijs hebben gevolgd blijft het rekenniveau ver achter. Van 3500 leerlingen is geconstateerd dat ze ‘laaggeletterd’ zijn, net boven ‘analfabeet’.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden