Onderwijsinspectie gaat financiële schuld UvA monitoren

De Onderwijsinspectie gaat de financiële schuld van de Universiteit van Amsterdam (UvA) monitoren. Dat laat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vandaag weten in antwoord op vragen van SP-kamerlid Jasper van Dijk.

null Beeld anp
Beeld anp

Van Dijk vroeg onder meer of de minister het verantwoord vindt dat de schuld van de UvA in 2013 ruim 205 miljoen euro bedroeg en dat die schuld in 2018 bijna verdubbeld zal zijn. Daarop schrijft Bussemaker dat de Onderwijsinspectie vooralsnog geen acute risico's voor de continuïteit van de UvA ziet, maar dat de universiteit wel zal worden gemonitord.

Dat monitoren gebeurt ook omdat de solvabiliteit van de UvA vanaf 2017 onder de door de Onderwijsinspectie gestelde grens van 30 procent komt, zo schrijft de minister. De solvabiliteit geeft aan of een instelling op langere termijn aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Gescheiden financiering
De inspectie zal in het kader van de UvA-huisvesting ook kijken naar de manier waarop het vastgoed is gewaardeerd. Van Dijk vindt het opvallend dat de minister de inspectie inschakelt. 'Dat geeft aan dat er reden tot zorg is, iets waar de docenten en studenten in het Maagdenhuis al op wezen.'

Hij zou graag zien dat de financiering van vastgoed enerzijds en onderwijs en onderzoek anderzijds gescheiden worden. Volgende week donderdag zal hij in het debat in de Tweede Kamer over het Maagdenhuis een voorstel doen voor het overhevelen van al het vastgoed van hogere onderwijsinstellingen naar de Rijksgebouwendienst.

Van Dijk oppert het plan met het oog op slechte voorbeelden uit het verleden. Megalomane vastgoedprojecten van ROC Leiden en Amarantis leidden eerder tot ernstige financiële problemen. Het plan van Van Dijk is een stap terug in de tijd: tot 1995 waren gebouwen van universiteiten ook in het beheer van de Rijksoverheid. Om te verbouwen of te bouwen moesten onderwijsinstellingen een beroep doen op een gebouwendienst van de overheid, tot grote ergernis van universiteitsbestuurders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden