Onderwijsbond: Een op de zes schoolklassen overvol

Een op de zes scholen heeft klassen met meer dan 30 leerlingen erin. Bij hele grote scholen, van meer dan 500 leerlingen, geldt dat zelfs voor een op de vijf. Dat blijkt uit een onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb) dat vandaag is gepubliceerd.

ArchieffotoBeeld anp

De vakbond heeft de cijfers gebaseerd op een enquête die aan het begin van het schooljaar is gehouden onder ruim drieduizend leraren in het basis-, speciaal en voortgezet onderwijs.

'De oversized klas is normaal geworden', zegt een woordvoerder van de AOb. Hij noemt die ontwikkeling zorgelijk. 'Zeker op het gebied van passend onderwijs: meer zorgleerlingen worden in reguliere klassen geplaatst en het is maar de vraag of zij de aandacht krijgen die ze nodig hebben als ze met nog eens 30 andere kinderen in de klas zitten.'

De AOb hield vorig jaar een soortgelijke enquête. In vergelijking daarmee blijkt dat de groepsgrootte in het basisonderwijs iets gestegen is, van gemiddeld 25,6 vorig schooljaar naar 25,7 leerlingen dit jaar. In het voorgezet onderwijs stijgt het aantal leerlingen per groep van gemiddeld 26 naar 26,3. De groepen in het speciaal onderwijs worden iets kleiner, 12,9 vorig jaar naar gemiddeld 12 leerlingen per klas dit jaar.

Verschil in cijfers
Het ministerie van Onderwijs peilt ook ieder jaar het gemiddeld aantal leerlingen per klas. Het departement komt in het najaar met de bevindingen. Vorig jaar bleek dat de cijfers van het ministerie en de AOb een heel stuk uit elkaar lagen: volgens het ministerie zaten er toen gemiddeld 22,8 leerlingen in een klas op de basisschool, bijna drie minder dan de berekeningen van de AOb. Het verschil zat waarschijnlijk in de manier waarop de onderzoeken werden uitgevoerd: het ministerie hield een steekproef onder scholen, de AOb ondervroeg leraren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden