Onderwijs kritisch over rijksbegroting

DEN HAAG - De onderwijswereld heeft afwijzend gereageerd op de dinsdag gepresenteerde onderwijsbegroting. Onderwijsinstellingen van laag naar hoog en studenten hebben forse kritiek geuit op de plannen van het demissionaire kabinet voor de onderwijssector.

''Met deze begroting doet het kabinet er niks aan om op te klimmen naar de top vijf van mondiale kenniseconomieën'', aldus voorzitter Sander Breur van de studentenbond LSVb. Ook studentenbond ISO stelt vast dat van die ambitie in de plannen van het demissionaire kabinet bitter weinig terug te vinden is.

De Vereniging van Universiteiten VSNU noemt de onderwijsbegroting 'schijnheilig'. De regering claimt onderwijs en onderzoek van belang te vinden, maar bezuinigt op allerlei manieren op de universiteiten, vindt voorzitter Sijbolt Noorda van de VSNU.

De Technische Universiteit Delft ziet een bijdrage van 25 miljoen euro aan zich voorbij gaan. In 2008 brandde het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU af. Het ministerie van Onderwijs stelde een bedrag van 25 miljoen euro beschikbaar om nieuwbouw mogelijk te maken. De TU zag echter af van nieuwbouw omdat een ander bestaand gebouw ook geschikt bleek. Het ministerie vindt dat het geld alleen bestemd mag worden voor nieuwbouw.

Volgens de vereniging voor openbaar onderwijs VOS/ABB heeft het kabinet op cynische wijze het mes gezet in de onderwijsbegroting. De vereniging maakt zich onder meer boos over de bezuinigingen op de (buitenschoolse) kinderopvang. Ouders moeten er veel meer voor gaan betalen. Het geld zal vervolgens gestopt worden in de gaten in de onderwijsbegroting. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden