Update

'Onderwijs bungelt er een beetje bij op universiteiten'

'Veel universitaire faculteiten en docenten vinden onderzoek belangrijker dan onderwijs. Het onderwijs bungelt er een beetje bij. Intussen wekken de websites en folders wel vaak de indruk alsof je bij de opleiding persoonlijk les krijgt van briljante geleerden.' Dat zegt hoofdredacteur Frank Steenkamp over de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2012.

De VU in Amsterdam wordt al jaren slecht beoordeeld door studenten. © anp Beeld
De VU in Amsterdam wordt al jaren slecht beoordeeld door studenten. © anp

Uit de gids blijkt dat Wageningen opnieuw het populairst is in de categorie 'overige universiteiten'. Vrijwel alle opleidingen krijgen een hoge waardering en het studiesucces is bovengemiddeld. De TU in Eindhoven staat op de tweede plaats, de universiteit van Maastricht op de derde.

Bij de zes klassieke universiteiten moet Leiden dit jaar de koppositie delen met Nijmegen. Utrecht volgt direct daarna. De Universiteit van Amsterdam wordt als slechtst beoordeeld.

De UvA scoort 52 uit 100 punten, gevolgd door de VU, die 53 punten behaald. Het landelijk gemiddelde ligt op 60 punten.

De UvA hecht een groot belang aan de Nationale Studenten Enquête (NSE) waarop de Keuzegids gedeeltelijk is gebaseerd, 'maar hierin krijgen we een ruime voldoende van onze studenten,' stelt de universiteit. 'Het kan en moet beter, maar dat we zo slecht zijn als deze ranglijst schetst, dat herkennen we niet.'

De VU herkent het beeld wel. 'Zowel aan het facilitaire probleem als aan de onderwijskant wordt gewerkt. We hebben plannen voor de huisvesting en de opleidingsstructuren. We zijn blij met deze feedback van studenten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden