Onderwereldvete achter Staatsliedenbuurtmoorden

De liquidaties in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december hebben een wijdvertakte vete in de Amsterdamse onderwereld blootgelegd, waarin de afgelopen jaren al een trits slachtoffers is vermoord - veelal jong en van Marokkaanse komaf.

Paul Vugts
Archieffoto. Beeld anp
Archieffoto.Beeld anp

Het omvangrijke onderzoeksteam dat de moorden in de Staatsliedenbuurt onderzoekt, heeft een beerput opengetrokken. Tal van verbanden met andere (moord)zaken kwamen aan het licht - die aanleiding waren voor een apart onderzoek.

In een reconstructie beschrijft Het Parool vandaag de achtergronden van de dubbele moord met automatische wapens in de Staatsliedenbuurt, waarbij ook twee motoragenten zijn beschoten, en de onderwereldmoorden die mogelijk verband houden met de groepen rond de slachtoffers en de daders.

Rip deal
Directe aanleiding voor de moorden in de Staatsliedenbuurt lijkt de 'rip', diefstal, van zo'n tweehonderd kilo cocaïne, vorig jaar uit de haven van Antwerpen. In die partij hadden Amsterdamse criminelen, veelal van Marokkaanse komaf, geïnvesteerd.

Vanuit Amsterdam lijkt na de diefstal een strafexpeditie te zijn opgezet, naar de drugsdieven. Die jacht leidde tot nieuwe, dodelijke conflicten.
Bij een Antwerps hotel werd op 18 oktober eerst de Amsterdamse crimineel Najib Bouhbouh geliquideerd.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden