Ondernemingsraad Xs4all: mogelijk wanbeleid door KPN

KPN heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan wanbeleid bij dochterbedrijf Xs4all en stuurt al jaren aan op opheffing. Dat stelt de ondernemingsraad van Xs4all, die een procedure start tegen KPN.

Hoofdkantoor KPN. Beeld ANP

KPN maakte begin dit jaar bekend het succesvolle Xs4all op te heffen en de activiteiten in de eigen organisatie te schuiven. Volgens het telefoonbedrijf levert dat meer voordelen dan nadelen op.

De ondernemingsraad van Xs4all vermoedt dat KPN al veel langer aanstuurt op het opdoeken van Xs4all en daartoe de afgelopen jaren ook allerlei stappen heeft genomen. “Wij willen weten waarom KPN een aantal keuzes heeft gemaakt die nadelig zijn uitgevallen voor Xs4all,” zegt voorzitter Daan Willems. “We hebben veel concrete voorbeelden van slechte aansturing in de afgelopen jaren. Een aantal argumenten waarmee KPN ons wil opheffen, zijn juist een gevolg van deze besluiten.”

“Zo moesten we jaar op jaar het aantal fte’s afbouwen omdat het niet zo goed ging met KPN, terwijl Xs4all juist prima draaide.” Ook ontnam het moederbedrijf Xs4all de communicatie over het eigen merk. “We zijn monddood gemaakt. Daardoor konden we niet langer onze maatschappelijke rol benadrukken, zoals de afgelopen jaren bij de discussie over bewaarplicht en de sleepwet.” Ook werd de zelfstandige technische dienst steeds verder beknot.

“Wij willen nu via ons enquêterecht achterhalen wat de redenen zijn geweest voor die stappen en of er moedwillig is aangestuurd op de opheffing van Xs4all. Het gaat ons er om te achterhalen of KPN zich als goede bestuurder heeft gedragen of dat er grove fouten zijn gemaakt.” KPN heeft volgens de wet nu dertig dagen om de vragen te beantwoorden.

Enquêterecht

De situatie is bijzonder omdat ondernemingsraden zelden over enquêterecht beschikken. Bij Xs4all is dat recht al in 2002 geregeld, toen afspraken over zelfstandigheid met het moederbedrijf werden aangescherpt.

Willems sluit niet uit dat op basis van de beantwoording besloten wordt naar de Ondernemingskamer te stappen, mogelijk om KPN ter verantwoording te roepen vanwege wanbeleid, of om de rechters te vragen een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gang van zaken. “Maar zo ver is het nog lang niet, we wachten nu eerst de antwoorden af.”

De enquête staat los van het standpunt dat de ondernemingsraad nog moet opstellen over het opheffen van Xs4all. KPN heeft inmiddels de omstreden overheveling van personeel van Xs4all naar de KPN-organisatie noodgedwongen uitgesteld.

Het bedrijf wilde half juli die operatie al hebben afgerond, maar daar heeft de OR bezwaar tegen gemaakt: te weinig tijd om een advies over de ingreep uit te brengen. De stap is nu uitgesteld tot 15 augustus, maar Willems houdt in het midden of het OR-advies voordien al klaar is. “Onze indruk tot nu toe is dat dit geen goed plan is en dat het opdoeken van xs4all geen waarde genereert voor het bedrijf.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden