Ondernemingsraad wijst reorganisatieplan VU af

De ondernemingsraad van de Vrije Universiteit heeft een negatief advies uitgebracht voor de geplande bezuinigingen op de faculteit Aard- en Levenswetenschappen (FALW).

null Beeld ANP
Beeld ANP

De plannen liegen er niet om: Een reorganisatie waarbij 37 mensen op straat komen te staan en er per jaar 2,5 miljoen bezuinigd moet worden. De faculteit Aard- en Levenswetenschappen, die al langere tijd met grote financiële problemen kampt, legde de rekening neer bij drie afdelingen: aardwetenschappen, het Instituut voor Milieuwetenschappen en moleculaire celbiologie.

Die afdelingen hebben de afgelopen jaren verlies gedraaid, of komen naar verwachting in de toekomst in financiële problemen. Dit is een ander systeem dan voorheen, waarbij de rode cijfers gecompenseerd werden met positieve cijfers van andere faculteiten. De kosten werden op die manier samen gedragen.

Bezetting
Een ander probleem volgens de ondernemingsraad is de zorg of de getroffen afdelingen nog wel goed onderwijs kunnen blijven geven. Dit was ook een punt van de studenten van de FALW, die in maart van dit jaar actie voerde tegen de bezuinigingen. Ze zijn dan ook erg blij met het negatieve advies. 'Dit is vernietigend voor de faculteit, dat geeft onze zaak kracht,' zegt Bertram Uunk, student Aardwetenschappen en een van de actievoerders. Toch wil hij eerst afwachten wat de faculteit nu precies gaat doen. 'Het is nog lang niet zeker dat ze zich bij dit plan gaan neerleggen. Dan zien wij ons genoodzaakt weer over te gaan tot protesten.'

Failliet
Ook de kosten van de reorganisatie, geschat op 6,5 miljoen, vindt de ondernemingsraad te hoog. De ondernemingsraad stelt dat het plan, zoals dat er nu ligt, geschikt zou kunnen zijn als de faculteit faiiliet gaat. Zij roepen de faculteit op om een plan te maken voor een langere termijn. Het plan is nu berekend op drie jaar, wat te kort is om zulke grote bezuinigingen door te voeren.

De VU wil nog niet op het advies reageren. 'Wij wachten het overleg af van het College van Bestuur, en gaan aan de hand van hun beslissing kijken wat volgende stappen zijn,' aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden