Ondernemingsraad Tata weigert mee te werken aan fusie
De ondernemingsraad van het voormalige Hoogovens werkt niet mee aan de fusie van moederbedrijf Tata Steel met het Duitse Thyssen Krupp. Die gaat gaat volgens de raad veel meer banen kosten dan de 4000 die de twee moederbedrijven voorspiegelen.
De raad is daarom niet van plan aan de fusie mee te werken. "De ondernemingsraad zal alles in het werk stellen om zich te verzetten tegen deze nieuwe onderneming."
Na gesprekken met de directie van Tata Steel Europa is volgens voorzitter Frits van Wieringen duidelijk geworden dat bij het samengaan veel meer ondersteunende functies die nu nog in Europa worden uitgeoefend naar lagelonenlanden worden verplaatst.
De zelfstandige directie van Tata Steel Nederland (TSN), die nooit direct betrokken is bij het fusiebesluit en pas na lang aandringen inzage kreeg in een uittreksel van de fusieplannen, sluit zich bij de kritiek van de ondernemingsraad aan maar zegt nog niet de medewerking aan de fusie op.
"De directie maakt zich ernstige zorgen over de consequenties van de fusie voor de toekomst van het staalbedrijf in IJmuiden," aldus een verklaring.
"Als de fusieplannen ongewijzigd worden uitgevoerd, heeft dat tot gevolg dat de directie en Raad van Commissarissen van TSN bij de joint venture buitenspel dreigen te worden gezet en dat zij geen zeggenschap meer hebben over geld dat in IJmuiden wordt verdiend. Geld dat het bedrijf zelf verdient, moet in IJmuiden worden geïnvesteerd."
Bij de fusie wordt bovendien een deel van de enorme schuld die Tata Steel Europa heeft - met name door de jarenlange verlieslijdende Britse activiteiten - op de vestiging in IJmuiden afgewenteld. "De directie maakt daartegen bezwaar."
Zelfstandigheid
De ondernemingsraad wil dat 'IJmuiden' ook binnen het nieuwe concern zelfstandig blijft, met een eigen directie en raad van commissarissen.
Ook mag geld dat in Nederland wordt verdiend niet worden doorgesluisd naar verlieslijdende activiteiten in het buitenland, met name de staalfabrieken in Groot-Brittannië. Investeringen die al zijn ingezet moeten bovendien volgens afspraak worden doorgezet.
Zolang aan die voorwaarden niet vooraf wordt voldaan, weigert de raad elke medewerking. De kans is dan groot dat de fusie voor de Nederlandse rechter uitgevochten zal worden.
Lees ook: FNV sluit acties Tata Steel IJmuiden niet uit