Ondernemingsraad Eneco vecht voor bedrijf

De ondernemingsraad van energiebedrijf Eneco wil dat gemeenten die hun aandelen in het bedrijf willen verkopen, niet alleen letten op de prijs.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Voorzitter Willem Hofman wil dan ook dat gemeenten eisen stellen aan een eventuele koper.

Zo zouden er garanties voor de werkgelegenheid moeten komen en zou de koper de duurzame doelstellingen van Eneco moeten onderschrijven. "Het zou zonde zijn als dit bedrijf te gronde zou worden gericht door aandeelhouders met eurotekens in de ogen."

Hofman heeft naar eigen zeggen "keiharde aanwijzingen" dat de meeste gemeenten alleen naar het geld kijken. Zo liet een bestuurder zich al ontvallen dat eisen vooraf "ten koste gaan van de prijs". Die eisen zouden in een later stadium wel worden bedongen, maar daar gelooft de personeelsvertegenwoordiging van het energiebedrijf niet in.

Amstelveen
Bestuurders van veel gemeenten die aandelen in Eneco hebben, hebben aangegeven die te willen verkopen. Nu Eneco en netwerkbeheerder Stedin zijn gesplitst, vinden de gemeenten het bezit van aandelen niet meer strategisch van belang.

De gemeenteraden moeten daar veelal nog mee instemmen. Hofman hoopt dat zij een eigen afweging maken. "Denk goed na wat je doet," houdt hij de gemeenteraadsleden voor. "Dit is een prachtig bedrijf. Verkoop het niet tegen de hoogste prijs, maar wees je bewust van je verantwoordelijkheden."

De wethouders van Rotterdam (32%), Den Haag (17%) en Dordrecht (9%) hebben hun besluit al genomen. Maar Amstelveen (1,5%) stelt zich tot op heden eigenwijs op. Vorige maand deed de gemeente een dringend beroep op andere aandeelhouders om hun aandelen niet te verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden