Plus

'Ondernemingskamer geeft Wakkie ten onrechte de vrije hand'

"Mijn advies aan ondernemers in Europa: mijd Nederland zolang garanties ontbreken dat de rechters 100 procent onafhankelijk zijn."

Bas Soetenhorst
Peter Wakkie wordt in Spanje verdacht van het welbewust aansturen op een faillissement van een dochterbedrijf van Javier Perez Beeld ANP
Peter Wakkie wordt in Spanje verdacht van het welbewust aansturen op een faillissement van een dochterbedrijf van Javier PerezBeeld ANP

Javier Pérez Dolset betreurt de keuze voor Amsterdam als thuisbasis van technologieconcern Zed+, zegt de ­oprichter in zijn eerste interview over alle perikelen. "We kwamen naar Nederland vanwege de kwaliteit van het juridische stelsel. Maar dat heeft ernstige tekortkomingen."

Tot frustratie van de Spanjaard houdt de Ondernemingskamer vooralsnog vast aan advocaat Peter Wakkie als interim-bestuurder van Zed+. Morgen buigen de rechters zich over een nieuw verzoek om de volgens Pérez Dolset partijdige Wakkie af te zetten, nu de Spaanse justitie hem op de korrel heeft voor faillissementsfraude.

"De reputatie van het Nederlandse juridische stelsel staat op het spel."

Bent u nog ceo van de Spaanse tak van Zed+? Volgens Wakkie bent u vrijdag ontslagen, zodat u een overnamebod niet langer kunt blokkeren.
"Ik ben nog steeds ceo. Vanmorgen heb ik getekend voor alle salarissen."

De Spaanse aanklager laat wisselende geluiden horen over de vraag of Wakkie officieel verdachte is. Hij zei ook dat u mogelijk verdacht wordt.
"Tegen mij heeft hij dat ontkend."

Waarvan beticht u Wakkie?
"Hij is in 2014 vanwege ruzies tussen de Spaanse en Russische eigenaren van Zed+ door de Ondernemings­kamer benoemd als bestuurder. Daarna werd hij ook voorzitter van een ­belangrijke stichting gelieerd aan de Russische mede-investeerder Mikhail Fridman."

"Daarmee verloor hij zijn onafhankelijkheid. Hij blokkeerde onderzoek naar corruptie in de Russische tak van Zed+ en overnamepogingen. Nu verkeert het bedrijf in surseance (het voorportaal van faillissement) en wil Wakkie een overnamebod accepteren dat 10 procent is van de eerdere bieding."

De Ondernemingskamer ziet geen belangenverstrengeling bij Wakkie.
"Dat bestrijd ik. Ik vind het gek dat de Ondernemingskamer zelf geen ­onderzoek doet. Bij zulke ernstige ­beschuldigingen zou niet Wakkie als vertegenwoordiger van de rechters zichzelf moeten beoordelen. Het Nederlandse juridische stelsel schiet tekort. Niemand controleert degenen die de rechters vertegenwoordigen. Ze kunnen doen wat ze willen."

Wakkie zegt Mikhail Fridman nooit te hebben gesproken, de Russische mede-eigenaar van Zed+ die hij volgens u beschermt.
"Hij heeft ons verschillende keren gemeld dat hij Fridman ontmoette. Er zijn getuigen van zeker één ontmoeting en e-mails waarin Wakkie daarover schrijft. "

Een Spaanse website noemt Wakkie een vertrouwensman van Fridman.
"Als je benoemd wordt als voorzitter van een stichting die gaat over een miljard dollar aan bezittingen, heb je veel vertrouwen in zo iemand."

Wat doet u als de Ondernemingskamer Wakkie blijft steunen?
"Zolang hij verdachte is, kan in Spanje iedereen die zich benadeeld voelt door zijn besluiten als bestuurder die aanvechten bij de rechter. Iedere werknemer, iedere aandeelhouder, iedere crediteur, iedereen. Dat betekent nog acht tot tien jaar juridische strijd. En uiteindelijk kan de Ondernemingskamer worden aangeklaagd, daar heeft Wakkie zijn mandaat van."

In Londen bent u eerder veroordeeld voor het vervalsen van e-mails.
"Ik heb negen maanden geleden tegen de Spaanse justitie gezegd dat mijn telefoon en e-mails zijn gehackt. Toen al begon de aanklager een onderzoek. Vrijdag is in Barcelona een Russische hacker opgepakt. Cyberaanvallen lijken een Russische sport."

Zie ook: Zed+ vraagt onmiddellijke schorsing Peter Wakkie aan

Waar gaat het om?
Ruzies tussen de Spaanse en Russische eigenaren verlammen techbedrijf Zed+. De juridische oorlog woedt deels in Amsterdam, bij de overkoepelende ­holding.

Het Amsterdamse ­gerechtshof benoemde in 2014 topadvocaat Peter Wakkie als interim-bestuurder, met de opdracht het bedrijf (ooit goed voor 400 miljoen omzet, nu bijna failliet) te verkopen.

De Spaanse mede-eigenaar Javier Pérez Dolset ligt dwars. Met een aangifte tegen Wakkie droeg Pérez Dolset bij aan diens arrestatie vorige week in Madrid.

Wie is Javier Pérez Dolset?
Javier Pérez Dolset (45) was lang ondernemersgoeroe in Spanje. Als jurylid in het tv-programma Tu Oportunidad (de Spaanse Dragons' Den) koos hij in 2013 start-ups om in te investeren. De basis voor zijn fortuin legde hij begin jaren negentig als distributeur van videogames.

Vanaf 1998 ontwikkelde hij eigen games. Als producent van de animatiefilm Planet 51 scoorde hij een publiekshit. Zijn bedrijf Zed verkoopt mobiele applicaties. In 2013 ging hij met Russen in zee en werd Amsterdam de thuisbasis van Zed+.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden