Ondernemerszin uit De Pijp gebroken na zoveelste overval

De VVD in Zuid trekt aan de bel over de onveiligheid in het winkelgebied van De Pijp: het echtpaar Benjamens met een tabakswinkel in de Ferdinand Bolstraat is voor de vijfde keer overvallen.

Patrick Meershoek
Agnes Benjamens (m) met een buurtbewoner Beeld Jean-Pierre Jans
Agnes Benjamens (m) met een buurtbewonerBeeld Jean-Pierre Jans

Dertig bossen bloemen heeft ze gekregen, een chocoladetaart en een kaart uit Frankrijk met een klavertje vier erbij. Fantastisch lief allemaal, maar meer dan een pleister op de wonde is het niet, zegt Agnes Benjamens over de reacties op de vijfde overval op rij op haar tabakswinkel in de Ferdinand Bolstraat. "De lol is ervan af. Er is niets meer wat mij blij maakt."

Dit keer werd de ondernemer samen met haar echtgenoot Ronald na sluitingstijd opgewacht bij de auto die om de hoek geparkeerd stond. Twee jongens met een hoody. "De inhoud van de kassa zat in mijn rugzak. Daar konden ze niet bij. Ze hebben wel de boodschappentas uit mijn handen gegrist. De buit bestond uit twee bananen, een fles cola en wat kleingeld."

Buurtwinkel
Benjamens kreeg tijdens de overval een klap tegen haar oog, de gevolgen zijn twee weken later nog steeds te zien. Veel groter is de onzichtbare emotionele schade. "We zitten hier bijna 25 jaar. We zijn altijd met plezier naar het werk gegaan. Maar de laatste vijf jaar is dat plezier verdwenen. Ik wil niet bang zijn om in mijn winkel te staan, of om 's avonds naar de auto te lopen."

De winkel van het echtpaar is een echte buurtwinkel: iedereen komt er binnen, voor een pakje sigaretten, voor een tijdschrift of voor een pakje voor het postagentschap. "De vorige keer waren het twee Australische jongens. Ze hadden paddo's gegeten en gingen hier in de winkel helemaal door het lint. Ik kreeg klappen, maar de jongens zaten de volgende ochtend in het vliegtuig naar huis."

Minachting
De overval bij het afstorten van de dagopbrengst bij de bank gebeurde door twee jonge criminelen, maar ook de Marokkaanse hangjongeren uit de buurt zorgen volgens Benjamens voor een dreigende sfeer. "Ze komen vaak in de winkel en dat is nooit leuk. Wij zijn beleefd tegen iedereen. Maar dit zijn soms kinderen van dertien jaar, en ze stralen alleen maar minachting uit."

De ondernemer vraagt zich af waar de ouders van de jongens zijn, maar hetzelfde geldt voor de politie. "Sinds de overval is de buurtregisseur elke dag even binnen komen kijken hoe het met mij gaat. Hij doet echt zijn best, maar verder zien we hier heel weinig politie. En gisteren is het reisbureau even verderop weer overvallen, dus er gebeurt hier echt wel het een en ander."

Donkere hoek
Benjamens is ook actief binnen de winkeliersvereniging die door een groot verloop weinig daadkracht kan opbrengen. "Er komen steeds meer restaurantjes in de straat. Die zitten in een heel ander ritme. De regels helpen ook niet mee. Vanwege de duurzaamheid moet de verlichting in de winkels 's avonds uit, met als gevolg dat we hier zeker in de herfst en de winter in een donkere hoek zitten."

Voor Benjamens was de vijfde overval de druppel. "Ik ben twee keer met pepperspray bespoten en heb twee keer flinke klappen gehad. Ik ben er gewoon te oud voor." De winkel is de boterham, maar de ondernemer zegt de resterende twee jaar tot het geplande afscheid niet te willen vol maken. "Het plan was dat onze dochter de zaak zou overnemen, maar die zei in het ziekenhuis ook dat ze er niet meer over peinst."

De VVD in Zuid heeft inmiddels schriftelijke vragen aangekondigd over de onveiligheid in het winkelgebied. Ronnie Eisenmann: "Er is de laatste jaren veel aandacht geschonken aan de Diamantbuurt. Daar lijkt de situatie onder controle, maar de problemen moeten nu niet hier opduiken."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden