Ondernemers World of Food vrezen financiële problemen

Onder ondernemers in de World of Food in Zuidoost is onrust ontstaan over de aankondiging van een forse verhoging van de contributie en de servicekosten.

Patrick Meershoek
World of Food in Zuidoost Beeld Google Street View
World of Food in ZuidoostBeeld Google Street View

Met name de stookkosten in de omgebouwde parkeergarage Develstein vallen veel hoger uit dan voorzien. De 25 ondernemers, verenigd in een coöperatie, betalen naast de huur maandelijks een bedrag aan contributie en servicekosten voor het verwarmen en schoonmaken van het gebouw.

Dat bedrag moet nu met ongeveer duizend euro per maand worden verhoogd om de hogere kosten te dekken. Ontwikkelaar Lingotto onderzoekt momenteel de mogelijkheden om het klimaat in het gebouw te verbeteren. Ook naar de organisatorische kant van de World of Food wordt gekeken.

Nieuwe contracten
Lingotto heeft voorgesteld nieuwe huurcontracten te tekenen met de afzonderlijke ondernemers in plaats van met de coöperatie. Ook moet er structureel professioneel management komen in het culinair verzamelgebouw.

De hogere kosten komen bovenop de financiële tegenvallers uit de startfase van het project, toen verschillende installaties niet goed bleken te werken. Dat zorgde voor een tekort op de begroting van ruim drie ton.

Betalingsregeling
Het dagelijks bestuur in Zuidoost schrijft deze week in een brief dat inmiddels met vier van de zes schuldeisers een betalingsregeling is getroffen. De World of Food is een initiatief van het stadsdeel Zuidoost en projectontwikkelaar Lingotto.

Lingotto stak drie miljoen euro in het project, het stadsdeel een miljoen, waarvan ruim vier ton Europese subsidie. Het is de bedoeling dat de koks in het project uiteindelijk op eigen benen gaan staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden