Ondernemers willen verlichting met allure op de Dam

Op de Dam staat een ratjetoe van de meeste uiteenlopende lantaarnpalen, de laatste jaren rukt zelfs de look van de jaren zeventig weer op. De ondernemers zien graag iets meer allure op het plein.

Op de Dam, voor het Paleis op de Dam, staan vier paleiskandelabers. Maar op het nationale plein en het Damrak komen bezoekers nog vier, héél andere, lichtbronnen tegen. Beeld Mats van Soolingen

De Dam is niet een plek waar je als Amsterdammer uitgebreid bij stilstaat. Wie dat wel doet, wie de tijd neemt om zich te laten wijzen op wat er te zien is, wordt geconfronteerd met van alles, maar vooral met een enorme verscheidenheid aan palen waarop verlichting bevestigd is.

Voor het Paleis op de Dam staat een rijtje klassieke palen, de paleiskandelabers, maar dat zijn er maar vier. Overheersend zijn de wel heel erg fantasiearme lantaarnpalen die kennelijk nog over waren uit de jaren zeventig.

Wie denkt dat er voor deze 'rechttoe rechtaan'-palen een uitsterfbeleid geldt: dat klopt niet, want de meeste staan hier pas sinds kort.

Joekels van masten
Deze suffe palen worden afgewisseld, op onnavolgbare wijze, door exemplaren die afkomstig lijken uit een sciencefictionfilm uit diezelfde jaren. Met een basis die stiekem bestaat uit twee palen en een kap die vooral futurisme wil uitstralen.

Tel daarbij op de verlichting die hangt aan de overspanningsdraden op het Damrak en de joekels van masten waarop schijnwerpers voor evenementen zijn bevestigd en het beeld is compleet: het is chaos op de Dam.

Zo denken ook de ondernemers op het plein erover, zegt Richard Francke, directeur van de Industrieele Groote Club. Namens de ondernemers van de BIZ Dam trekt hij aan de bel bij wethouder Pieter Litjens over 'een woud aan scheve, kapotte en verschillende lantaarnpalen op het plein'.

"Het nationale plein verdient meer respect dan palen met een jarenzeventiglook die op al meer dan tien plaatsen op en rond de Dam de originele exemplaren hebben vervangen."

Robuust verlichtingsplan
Het probleem: de palen op het plein worden vaak geraakt door auto's en vrachtwagens. 'Onverantwoord vaak' zelfs, zegt een stadsdeelwoordvoerder. "Ze staan kennelijk kwetsbaar opgesteld. We moeten veelvuldig in actie komen voor reparaties of vervangingen."

Maar de redding is nabij: er wordt gewerkt aan een robuust verlichtingsplan, aldus de woordvoerder. "Er moet verlichting komen die beter past bij de plek. De lantaarnpalen moeten vrachtwagenproof zijn. Tot die tijd, wanneer is nog onbekend, doen we het nog met het meubilair dat we hebben."

Het is de reden dat de ondernemers hebben besloten om, hoewel het een stadsdeelkwestie betreft, hulp te zoeken bij het stadsbestuur. Francke: "We zijn al tijden met Centrum in de weer, maar dat leidt vooralsnog tot niets. Als we de Dam dan beschouwen als ons nationale plein, dan wenden we ons voor meer allure graag tot de wethouder."

En als dat niet lukt, zoekt de Dam het dan nog hogerop? Francke, grappend: "Het ís een nationaal plein, dus waarom zouden dan niet naar Den Haag?"

Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden