Ondernemers protesteren tegen maatregelen gevelreclame

Ondernemers in de Leidsebuurt zetten vrijdag een uur lang de gevelverlichting uit als protest tegen de opschoonacties van stadsdeel Centrum, om de 'wildgroei' aan gevelreclame tegen te gaan.

Redactie
Gevels in de Leidsedwarsstraat. Foto © Marc Driessen, marcdriessen.nl Beeld
Gevels in de Leidsedwarsstraat. Foto © Marc Driessen, marcdriessen.nl

Het stadsdeel meent dat de gevels soms als 'een janboel' ogen.

De gevelreclame maar ook zaken als de brandveiligheid van 120 ondernemingen wordt gecontroleerd door het stadsdeel. Ondernemers die niet aan de regels voldoen moeten hun gevel aanpassen. Als ze dat weigeren, kunnen ze een dwangsom verwachten.

De actie, die eerder in het 1012-gebied werd gehouden, heeft tot grote verontwaardiging in de buurt geleid. Volgens de ondernemers slaat het stadsdeel door in zijn handhavingsdrift. Ook vinden ondernemers het vreemd dat het stadsdeel jaren niets van zich liet horen, dat in 2008 de regels zijn veranderd en dat Centrum nu opeens maatregelen gaat nemen.

Volgens woordvoerder Jan-Jaap Eikelboom van stadsdeel Centrum is het logisch dat als je weet dat je de regels overtreedt, je op een gegeven moment gepakt wordt. De inspecteurs hebben nu circa de helft van de ondernemers gecontroleerd, laat Eikelboom weten. Bij veel ondernemers moet wat veranderen, zoals de grootte van het terras. Tot nu toe moeten drie ondernemers hun gevelreclame verwijderen.

Lees meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden