Ondernemers pleiten voor gezamenlijk doel bij groen beleid

Groene ondernemers willen ambitieus klimaatbeleid in het regeerakkoord wurmen. Zij stelden daarom donderdag samen een paragraaf op waar volgens hen geen partij tegen kan zijn.

'Mark Rutte zei nog maar vijf jaar geleden dat windmolens niet op wind draaien, maar op subsidie' Beeld anp
'Mark Rutte zei nog maar vijf jaar geleden dat windmolens niet op wind draaien, maar op subsidie'Beeld anp

Met Nederland willen ze in dertien jaar over op duurzame energie. De beweging rond de energiepioniers van Wij Krijgen Kippen is ervan overtuigd dat het kan. Maar hoe? Daarover spraken ze donderdag in de door hen zelf uitgeroepen Nationale Energiecommissie.

Want vrijwel alle politieke partijen denken dat het níet kan, of willen domweg niet. De uitweg die de Energiecommissie bedacht: nu al mikken op de formatie.

Partijen mogen gerust van mening verschillen over het beleid. Als ze het maar eens zijn over het doel: een snel afscheid van de 'fossiele economie'. Voor Nederland is het een buitenkans om 'koploper' te worden in groene innovatie.

En het voorkomen van klimaatverandering, daar kan niemand tegen zijn, is de overtuiging.

Dus komt het aan op de toon van de paragraaf. Wordt het een harde eis - een functionaris die ministers kan overstemmen -of wordt het een paard van Troje: een kritisch volger of luis in de pels, zoals Pieter van Vollenhoven met zijn Onderzoeksraad voor de Veiligheid? De Energiecommissie neigt naar het laatste.

'Bronbeleid tegen vluchtelingen'
Maar laat dit onderwerp zich wel neutraliseren bij de formatie? Voor de PVV bestaat klimaatverandering niet, VVD-lijsttrekker Mark Rutte zei nog maar vijf jaar geleden dat windmolens niet op wind draaien, maar op subsidie.

Ruud Koornstra, als 'energiecommissaris' de voorman van de ondernemers, is optimistisch. "Ik sms hierover met Rutte. Hij zegt: ik wil wel, maar niet op de GroenLinksmanier. Hij zegt ook: als dit op een ondernemende manier kan en jullie tonen aan dat het per 2030 lukt, prima."

"Ik heb het hier zelfs met PVV'ers over gehad. Hun voornaamste punten zijn islam en vluchtelingen. Nou, zeg ik dan, zie het voorkomen van klimaatverandering dan als een soort bronbeleid tegen nieuwe vluchtelingen."

Koornstra schreef mee aan het verkiezingsprogramma van 50Plus. Is hij zelf dan nog neutraal? "Ik ben lid van alle partijen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden