Ondernemers optimistisch over steun kabinet: ‘Dit komt echt als geroepen’

Amsterdamse ondernemers reageren voorzichtig opgetogen over het enorme pakket steunmaatregelen die het kabinet dinsdagavond bekendmaakte. Ook de toezegging dat de inning van gemeentelijke lasten, zoals toeristenbelasting, wordt opgeschort vinden ze positief. 

Stille winkelstraten in het centrum door het coronavirus. Door het coronavirus is het openbare leven en het toerisme nagenoeg tot stilstand gekomen in Amsterdam.Beeld ANP

“We zijn tevreden met de landelijke maatregelen,” zegt directeur Bart Drenth van MKB Amsterdam, “en blij dat het kabinet de situatie voor ondernemers zo serieus neemt. Voor veel ondernemers komt dit echt als geroepen. Het zal natuurlijk niet alle problemen wegnemen, maar het biedt de helpende hand die nu echt nodig is.”

“We willen nu graag de maatregelen volgen, want een snelle uitvoering is essentieel. We bieden ook aan mee te denken over wat dit alles betekent voor de langere termijn. Hoe gaan we de economie straks weer opstarten en hoe gaan we om met een mogelijk langdurige periode van onzekerheid? En welke kansen biedt dit ons? Kunnen we bijvoorbeeld bepaalde werkzaamheden in de stad nu naar voren halen, zoals het werk aan bruggen en kades?”

“We hebben vandaag overlegd met wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken, red.). Sommige van de wensen zijn met de landelijke maatregelen ingewilligd, maar we vragen ook opschorting en uitstel van gemeentelijke belastingen zoals precario en reclame.”

Bloemenstal

“Ook willen we een snelle procedure voor de aanvraag van Bijstandsuitkeringen. Die moet, gezien de urgentie, terug van meer dan tien weken naar twee weken. Dat is niet alleen van belang voor de zzp’er, maar ook voor de eigenaar van de broodjeswinkel of de bloemenstal. Hun inkomsten vallen nu plots helemaal of bijna helemaal weg, maar de kosten lopen door.”

Ook de brancheorganisatie van winkeliers, Inretail, reageert positief. “We hebben hier zwaar voor gelobbyd. Het is goed dat belastingafdrachten worden uitgesteld en voorschotten snel uitgekeerd. De regelingen moeten zo snel mogelijk operationeel worden. We blijven hameren op ruimhartige regelingen en snelheid,” zegt Paul te Grotenhuis.

Zo moet de kredietregeling voor het midden- en kleinbedrijf (Besluit Borgstelling MKB-krediet), waarbij de overheid garant staat voor 80 procent van leningen tot 250.000 euro, worden versoepeld, vindt hij. “Die is nu nog te omslachtig. Daar lopen ondernemers op vast. En van de compensatieregeling voor getroffen sectoren moet ook de winkelbranche deel uitmaken.”

Vertrouwen

“De uitvoering daarvan komt grotendeels terecht bij gemeenten. Het is heel belangrijk dat bedrijven zich daar direct melden. Maar ook dat overheden anders omgaan met aanvragen, op basis van vertrouwen. Er moet geen oponthoud in zijn, controles komen wel achteraf.”

Inretail roep ook andere partijen, zoals leveranciers en verhuurders van winkelpanden, op om coulant met de sector om te gaan. “Als deze situatie ooit in rustiger vaarwater komt, moeten we niet met grote gaten in de winkelstraten komen te zitten. We zien momenteel in de lege winkelstraten wat er gebeurt als Nederland geen winkels meer heeft.”

Direct na de bekendmaking reageerde FNV-voorman Han Busker ook positief. “Het kabinet komt hiermee met goede maatregelen waarin ook het behoud van werk en inkomen centraal staat. We zijn blij dat veel van de voorstellen die wij met werkgevers hebben gedaan hun plek hebben gevonden in het noodpakket.”

“Het is heel goed dat de maatregelen niet alleen gelden voor mensen in vaste dienst, maar ook voor mensen met onzekere contracten en zzp’ers. Wij gaan nu snel met werkgevers en kabinet om de tafel om de maatregelen verder uit te werken. Het is van heel groot belang dat de angst over hun werk en inkomen bij veel mensen hiermee wordt weggenomen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden