Ondernemers ontevreden: meer belasting, maar niet minder overlast

Ondernemers voelen zich niet gewaardeerd door de gemeente. Wat wringt: in het nieuwe jaar zijn allerlei belastingen verhoogd, terwijl ondernemers niet zien dat die leiden tot minder overlast.

Het aantal plekken met te veel zwerfvuil is fors toegenomen.Beeld Rink Hof (111305)

Dat is dit keer de conclusie van de Amsterdam City Index. Uit de voor het twaalfde jaar op rij opgestelde economische barometer van de binnenstad, blijkt dat het aantal meldingen van overlast opnieuw sterk stijgt – naar 7260 in 2019, in 2015 waren het er nog 4341. Ook het aantal plekken met te veel zwerfvuil is fors toegenomen.

In de City Index kijkt ondernemersvereniging Amsterdam City elk jaar hoe grote delen van de binnenstad en Zuid erbij liggen. Dat gebeurt aan de hand van een waaier aan statistieken over de ‘binnenstad XL’, plus een ­enquête onder ruim 150 ondernemers en vestigingsmanagers uit dit deel van de stad.

Veiligheid

Hoewel de omzetten meer dan goed zijn, krijgt het ondernemersklimaat een dikke onvoldoende, een 4,9. De gemeente houdt te weinig rekening met ondernemers, vinden 7 op de 10 ondervraagden. Maar 1 op de 10 vindt dat uit het gemeentebeleid voldoende waardering spreekt voor onder­nemers.

Volgens Amsterdam City kiest het in 2018 aangetreden stadsbestuur heel stellig de kant van de bewoners van de binnenstad, terwijl dat ook de plek is waar tienduizenden mensen hun brood verdienen. Voorzitter Willem Koster vindt dat ‘een slecht signaal’. De lastenverzwaring per 1 januari wordt gezien als zichtbaar bewijs voor de onderwaardering van onder­nemers.

Met ingang van 2020 kwamen de ­reclamebelasting en de precario­belasting terug. Verder gingen de toeristenbelasting en de vermakelijkheidsretributie omhoog. Koster: “De overheid zegt meer middelen nodig te hebben vanwege de drukte, daar zien ondernemers heus het nut van in. Maar dan moet de binnenstad er ook profijt van hebben door de bestrijding van overlast en vervuiling.”

‘Ondermijning’

57 procent van de ondernemers vindt de directe omgeving van hun bedrijf niet schoon genoeg. Ook op de veiligheid hebben ondernemers wat aan te merken, al geven ze met een 6,2 wel een positief rapportcijfer. 10 ­procent zegt wekelijks te maken te hebben met winkeldiefstal. Verder zeggen veel ondernemers zich zorgen te maken over ‘onder­mijning’, dus dat criminele winsten worden doorgesluisd naar de bovenwereld.

Amsterdam City bespeurt wel een verbetering in de manier waarop de gemeente zich openstelt voor suggesties van ondernemers. Die zijn broodnodig, vinden de ondernemers, gezien de opgaven die op de stad afkomen, zoals de groei van de stad, de energietransitie en het opknappen van kades en bruggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden