Ondernemers niet blij met gemeentebeleid

AMSTERDAM - De ontevredenheid van bedrijven over het ondernemersbeleid in de steden neemt licht af. Toch scoren de meeste steden amper een voldoende. Amsterdam komt weg met een zuinige 6,5 als rapportcijfer.''De gemeenten hebben sinds de eerste meting in 2006 meer oog gekregen voor het belang van een goed ondernemingsklimaat in de stad,'' zegt Marian Bestelink van het ministerie van Economische Zaken, dat het onderzoek in december 2007 voor de tweede keer liet uitvoeren.

Het beleid voor startende ondernemers is in Amsterdam in een jaar tijd verbeterd van een 5,8 naar een magere 6,3. Ook het beleid van de gemeente op het terrein van de arbeidsmarkt verbeterde met dezelfde cijfers.

De ondervraagde ondernemers gaven rapportcijfers voor bijna honderd onderwerpen. In Amsterdam is volgens hen het kennisniveau van de ambtenaren verslechterd van een 5,7 tot een 5,5.

Met het inlevingsvermogen van de gemeentebestuurders in de belangen van ondernemers is het niet best gesteld. In Amsterdam een 5,1. Nog erger is dit in Rotterdam (4,9) en Den Haag (4,6).

De kwaliteit van de dienstverlening van de gemeente is een half punt verbeterd, tot net een zesje.

Minder goed vergaat het Amsterdam met de snelheid waarmee verzoeken worden beantwoord. Die verslechterde tot een 5. Daarin staat Amsterdam niet alleen. Gemiddeld duurt het afgeven van een bouwvergunning in de dertig grote steden tien weken. Een milieuvergunning duurt 23 weken.

Ook klagen veel ondernemers dat zij moeilijk in contact kunnen komen met de stadsbestuurders.

Duidelijk beter gaat het in Amsterdam met het veiligheidsbeleid, dat een 6,6 scoort, bijna een half procent beter dan in 2006.

Ondernemers in Helmond zijn het meest tevreden, die in Schiedam het minst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.