PlusAchtergrond

Ondernemers met huurconflicten: ‘Straks is dit een halflege stad’

Er zit geen schot in de stortvloed aan huurconflicten in de stad. Verhuurders geven niet thuis als wanhopige ondernemers vragen om kwijtschelding van de huur. Horeca en retail willen dat de overheid ingrijpt, maar die is zelf de strengste huurbaas.

De Wolvenstraat in Centrum. Volgens ondernemers krijgen we lege etalages als verhuurders niet inbinden.  Beeld Eva Plevier
De Wolvenstraat in Centrum. Volgens ondernemers krijgen we lege etalages als verhuurders niet inbinden.Beeld Eva Plevier

“De goede verhuurders komen zelf bij me. Die schelden de helft kwijt. En als de omzet straks zwaar tegenvalt, valt daar ook nog wel over te praten. Maar het merendeel van mijn pandjesbazen zegt: hoezo? Die willen geld blijven verdienen.”

Horecaondernemer Roberto Barsoum, die in de stad zo’n dertig cafés, restaurants en hotels uitbaat, waaronder De Deugniet, Anna en de Burgerfabriek, is niet van het type handen in het haar. Ondanks de coronacrisis heeft zijn bedrijf voldoende vet op de botten om het nog even uit te zingen. Maar waar leveranciers, partners en zelfs personeel bereid zijn een steentje bij te dragen, ziet hij dat bij verhuurders zelden. “Ik zit in een niemandsland met allerlei cowboys, die allemaal wat anders roepen. Het is elke keer afwachten hoe zo’n verhuurder in de wedstrijd staat. Ik heb er 27, 60 procent werkt niet mee.”

Vraag horecaondernemers en winkeliers naar het belangrijkste obstakel voor het overleven van de coronacrisis en ze zeggen allemaal: de huur. Volgens brancheorganisatie Detailhandel Nederland lukt het de helft van de winkeliers helemaal niet afspraken te maken over de huur. Bij de rest gaat het vooral om opschorting, wat hun problemen niet verlicht.

Uit angst betalen

“Ik heb er eentje die me de helft van de huur kwijtscheldt,” zegt een modewinkelier met meerdere zaken in de stad. “Veertig procent schort op, de rest laat zijn advocaat brieven sturen. Een pandjesbaas blijft nu eenmaal een pandjesbaas.”

Uit angst betaalt de winkelier, die vanwege de huurconflicten niet met zijn naam in de krant wil, door. “In principe moet je uitgaven eerlijk verdelen. Maar de verhuurders dringen voor. Wie het brutaalst is, krijgt het eerst zijn geld. Ik kom hier uit met heel hoge schulden. Waarom ben ik degene die alles moet betalen? De rekening moet niet alleen bij de middenstand terechtkomen. Op deze manier is de hele binnenstad technisch failliet.”

Voorzitter Willem Koster van ondernemersvereniging Amsterdam City ziet overal huurspanningen. “Wij hebben al een aantal keren oproepen gedaan om tot elkaar te komen. Maar het lukt niet. In deze situatie móet je tot afspraken komen. Het alternatief is dat al die huurconflicten voor de rechter eindigen en er van alle kanten ondernemers sneuvelen.”

Hij begrijpt dat ondernemers naar overheidsingrijpen snakken, alhoewel Het Parool maandag schreef dat de gemeente Amsterdam zelf tot de meest onbuigzame huurbazen behoort. “Ik weet niet of we de kant op willen dat stads­bestuur of kabinet een huurregeling afdwingen, als dat al zou kunnen,” zegt Koster.

Overheid kan sturen

“Maar de overheid zou wel de regie kunnen ­nemen. Nu houden stad en kabinet zich veel te afzijdig. We moeten ons allemaal realiseren dat we straks met een halflege stad zitten doordat winkeliers en horeca de deuren hierdoor hebben moeten sluiten.”

De kanttekening dat vooral de omstreden Nutellazaken, ticketshops en toeristische horeca het onderspit delven, noemt hij ‘eenzijdig’. “Als die het al niet redden, wat krijg je dan in al die lege panden terug? Ik ben bezorgd dat in die labiele situatie juist meer ruimte ontstaat voor bedrijven die je liever niet wilt hebben. Als de overheid wil sturen, moet ze nu juist haar rol pakken.”

Voor horecaondernemer Barsoum wordt het buigen of barsten. “Ik heb tot nu betaald en juni doe ik dat ook nog. Daarna wordt het ondoenlijk. Ik ga komende maand weer open, maar ook dan kunnen we niet de huur betalen van de omzet die we kunnen maken. En ik moet ook mijn mensen betalen, mijn afnemers, iedereen die afhankelijk van me is.”

‘Alleen de banken lijden geen pijn’

“Onze leden zijn vol in gesprek met huurders om tot oplossingen te komen,” zegt directeur ­Laurens van de Noort van Vastgoed Belang, dat particuliere vastgoedbezitters vertegenwoordigt. “Het klopt dat het vooralsnog gaat om opschorten van huren. Er wordt wel kwijtgescholden, maar alleen als de nood het hoogst is.”

Van de Noort vindt dat de bal ten onrechte bij de vastgoedwereld wordt gelegd. “Inkomstendalingen van 30 tot 70 procent zijn geen uitzondering. Ook verhuurders hebben vaste lasten, onderhoud, aflossing, personeel.”

Hij maant op zijn beurt de banken tot coulance. “De grote banken zijn snel geweest met het opschorten van rente en aflossing op relatief kleine lenin­gen. Dat is heel mooi. Maar ook daar geldt: uitstel is geen afstel. Vastgoed­partijen zullen aan het einde toch moeten betalen. De enigen die hier geen ­euro pijn onder lijden, dat zijn de banken.”

En dat is niet nodig. “Ik zie dat de ECB steeds meer ruimte geeft aan banken, juist opdat ze bedrijven in problemen kunnen helpen. Als banken vinden dat ze daarbij beperkt worden door overheids­regels, ­laten we dan samen naar de politiek stappen. Het kan toch niet zo zijn dat regels die voor normale tijden ­gelden, nu be­tekenen dat we deze klappen niet kunnen opvangen?”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden