Ondernemers Design Strip IJburg niet blij met komst 'lelijke woonboten'

Elf woonboten die langs de Diemerzeedijk liggen, moeten van stadsdeel Oost verhuizen naar de rand van IJburg. Maar de nieuwe ligplaats is de kop van Steigereiland, dat in opkomst is als Design Strip, en dat leidt tot protesten.

Ton Damen
null Beeld

Het gaat om de kade achter de Pedro de Medinalaan, bij de Enneüs Heermabrug. Enkele tientallen ondernemers proberen deze kade sinds enige jaren te ontwikkelen tot trendy bedrijvengebied. De komst van de schepen - nog lelijk ook, zeggen de ondernemers - zou die poging dwarsbomen.

'Dit zijn geen boten, maar wrakken,' zegt Hans Brandt van adviesbureau Total Identity, mede-initiatiefnemer van de Design Strip. 'De kade verloedert zo. Terwijl wij een levendige waterkant willen maken, wil de gemeente er een dumpplaats van maken. Maar ook als het om mooie woonschepen ging, zouden we bezwaar maken.' En: 'Bewoners van woonboten zijn op hun schip gericht. Zij willen vaak een zo groot mogelijk deel van de kade bij hun privégebied trekken. Dit staat haaks op de belangen van de buurt.'

Brandt erkent dat het hem en de andere ondernemers van de Design Strip bij hun plannen om commercieel gewin gaat. Maar, zegt hij, daar profiteert heel IJburg van.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden