Ondernemers Dapperstraat vrezen faillisement

Bij de Dapperstraat knapt De Key naast woningen momenteel ook 44 bedrijfsruimtes op. Als de werkzaamheden klaar zijn mogen de kleine ondernemers terug tegen een fors hogere huur. Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - De renovatie van woonblokken met bedrijfsruimtes bij de hoek van de Mauritskade met de Dapperstraat door woonstichting De Key zal kleine ondernemers de kop kosten, zegt Marc van der Linden.

De juwelier en oprichter van ondernemersvereniging Vord zal vandaag samen met huurdersvereniging Groot Oost een petitie aan Jaap van Gelder aanbieden, de directeur van de woonstichting. Daarin eisen de ondernemers een bevriezing van de huren na de renovatie, om hun overlevingskans te vergroten. Zoals het er nu naar uitziet, zullen de huren drie keer over de kop gaan.

De PvdA, SP, GroenLinks en bewoners uit stadsdeel Oost/Watergraafsmeer steunen het verzoek van de ondernemers.

Bij de Dapperstraat knapt De Key naast woningen momenteel ook 44 bedrijfsruimtes op. De winkeliers zijn tijdelijk verhuisd of tijdelijk winkelloos. Als de werkzaamheden klaar zijn mogen ze terug, maar dan wel tegen een fors hogere huur. De Key zegt dat deze verhoging noodzakelijk is, doordat de huren van de bedrijfspanden tien tot vijftien jaar niet zijn verhoogd.

Van der Linden is ongelooflijk teleurgesteld in het 'sociale' gevoel van De Key. Dat gerenoveerd moest worden, daar is hij het mee eens. Maar de manier waarop De Key te werk gaat? ''Het heeft meer weg van Ali Baba en de veertig rovers.''

Van der Linden noemt de renovatie zijn tiende overval. Sinds 1957 is de juwelierswinkel aan de Mauritskade in de familie. Negen keer werd hij overvallen, maar hij vreest dat de huurverhoging die De Key heeft gepland, hem uiteindelijk de das zal omdoen.

In 2004 kreeg Van der Linden de eerste brief over de renovatie. Nu heeft hij een dik pakket met brieven van advocaten, deurwaarders en De Key. ''Het was óf renoveren en de huur drastisch omhoog, óf een uitkoopbedrag van dertigduizend euro. Daar haal ik mijn pensioen niet mee.'' Na vijf jaar strijd en procederen is hij er behoorlijk klaar mee.

In november moest Van der Linden zijn pand verlaten. Op 12 januari begon de sloop. ''Hebben ze me ook nog de goede decembermaand door de neus geboord.'' Terugkeren in de gerenoveerde winkel ziet hij somber in. ''Na de renovatie leveren ze de winkelruimte kaal op. Ik krijg 8950 euro verhuisvergoeding, terwijl je alles helemaal opnieuw moet inrichten, ook de beveiliging van de juwelierszaak.''

''De eigenaar van tabakshop Rex krijgt ongeveer hetzelfde als ik. Daar moet hij zijn tijdelijke winkel op nummer 159 en straks ook de nieuwe van inrichten. Onbegonnen werk.'' Daarnaast kan de renovatie een half jaar tot een jaar duren, aldus Van der Linden. ''Tegen die tijd is de loop uit onze winkels en moeten we weer opnieuw een klandizie opbouwen.''

De Key zegt dat de verhuisvergoeding door een onafhankelijke arbiter is beoordeeld en dat de hoogte ervan dus redelijk is. (EMMA BOELHOUWER)

Bron foto: Amaury Miller, website: www.amaurymiller.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden