Ondernemers boos: wij zijn niet enkel profiteurs van de Pride

Supermarktketen Albert Heijn en clubs Paradiso en Westerunie reageren vol verbazing op de ingezonden brief van D66-raadslid Jan-Bert Vroege, waarin hij de bedrijven de profiteurs van de Pride noemt.

Eerdere jaren toverde Albert Heijn zijn AH to go-winkels om in AH to gay. Beeld anp
Eerdere jaren toverde Albert Heijn zijn AH to go-winkels om in AH to gay.Beeld anp

In de brief, die dinsdag in Het Parool stond, kwamen de ondernemers er bekaaid vanaf. De 'profiteurs' zouden tijdens de jaarlijkse Pride de kas flink spekken, 'zonder maar 1 cent terug te geven aan de Pride of de lhbti-gemeenschap'.

Maar volgens de ondernemers had Vroege beter zijn huiswerk moeten doen. Zo organiseert de Melkweg dit jaar geen Pridefeesten. Desgevraagd bleek het raadslid de clubagenda van een voorgaand jaar te hebben bekeken.

Het hele jaar door
Paradiso en Westerunie organiseren aankomend weekend wel speciale feesten, maar kunnen zich evenmin vinden in het beeld dat Vroege schetst. De clubs zeggen zich wel degelijk in te zetten voor de lhbti-gemeenschap, door niet alleen met de Pride, maar maandelijks homofeesten te organiseren.

"Maandelijks is hier een feest speciaal voor homo's. Het is toch niet gek dat we met de Gay Pride extra groot uitpakken?" zegt Bart Elshof, communicatiemedewerker van de Westerunie. "Als je het hebt over iets doen voor de emancipatie, is het volgens ons veel belangrijker het hele jaar homofeesten te geven, niet alleen nu."

Tijdens de Pride sponsort Westerunie boot 71, waarop tijdens de botenparade Iraanse lhbti'ers zullen staan.

Ah to gay
Ook Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, is verrast door de kritiek van de D66'er. Zo toverde de multinational eerdere jaren de AH-to-gowinkels om in 'AH to gay'.

In de winkels werden gratis roze bloemenkransen uitgedeeld en speciale regenboogkoffiebekers verkocht. Van elke verkochte kop koffie ging 1 euro naar Stichting Amsterdam Gay Pride.

Jan-Bert Vroege zegt het commentaar op zijn brief nog niet te hebben gezien. "Het moest vooral een boodschap zijn voor de feestorganisatoren die nog niets doen."

Lees alles over de Pride in ons prideblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden