Ondernemer schenkt 16 hectare voor weidevogels

De weidevogels in Waterland hebben er 16 hectare poldergrond bij om te broeden. Een geschenk van de Amsterdamse ondernemer Ferdinand ter Heide.

Ferdinand ter Heide (l) fotografeert bij zijn weiland, dat moet uitgroeien tot een goed beschermd weidevogelparadijs Beeld Dingena Mol
Ferdinand ter Heide (l) fotografeert bij zijn weiland, dat moet uitgroeien tot een goed beschermd weidevogelparadijsBeeld Dingena Mol

Het komt in deze omgeving niet vaak voor dat het begrip erfpacht met applaus wordt begroet, maar woensdag gebeurde het, in het dorpshuis van Uitdam, waar de Amsterdamse mecenas Ferdinand ter Heide 16 hectare polderland in erfpacht overdroeg aan Staatsbosbeheer.

De grond zal in elk geval de komende dertig jaar gebruikt worden als kraamkamer voor de weidevogels in het voorjaar.

De transactie was vorige week bij de notaris al formeel beklonken, maar woensdag was er nog een klein feestje op de plek zelf, met koffie en gebakjes met de beeltenis van een grutto.

In levenden lijve was de vogel even later te zien, tijdens een wandeling naar de 16 hectare weiland, dat er vanaf de dijk even buiten het dorp eigenlijk precies zo uitzag als het omringende polderland: groen, kaal en prachtig.

Drijfmestinjector
Voor Staatsbosbeheer is de terreinwinst evenwel van groot belang, vertelde provinciaal directeur Reina Tienkamp. "We hebben in Waterland ruim 600 hectare grond in eigendom. Deze 16 hectare landbouwgrond vormde tot nog toe een wig tussen twee grote stukken natuurgebied. Het is prachtig dat we nu een aaneengesloten gebied voor de weidevogels in de aanbieding hebben."

Waterland is voor de terreinbeheerder een 'prioritair weidevogelgebied', zoals Tienkamp het noemt.

Het was daarom lastig toen de vorige eigenaar van de grond, de provincie Noord-Holland, de 16 hectare verpachtte aan een agrariër. Die reed uitgerekend in het broedseizoen met de drijfmestinjector over het land, waarbij hij alle aanwezige nesten met inhoud vernielde.

Pedaleren door de polder
Van dat tafereel was ook Ter Heide getuige, vertelde hij woensdag. De ondernemer in ruste, groot geworden met de ontwikkeling van intelligente systemen voor de stroomvoorziening in de scheepvaart en vermogend door de verkoop van het familiebedrijf, mag graag de racefiets pakken voor lange tochten door de polder, en heeft pedalerend een diepe liefde ontwikkeld voor het oer-Hollandse landschap.

Het beeld van de boer die de vogels van zijn land verjoeg, bleef bij Ter Heide hangen. "Zo moet het dus niet," vatte hij woensdag zijn conclusie samen. "Toen de mogelijkheid zich voordeed om iets te doen, vond ik dat ik dat moest doen."

Het was een fondsenwerver van Staatsbosbeheer die hem op de mogelijkheid wees om de lap grond te kopen. "Ik heb na enig onderzoek een bod gedaan, en dat bleek hoog genoeg om de bieding te winnen."

Fondsenwerver
Voor het Buitenfonds, zoals de fondsenwerver heet, was het ook een bijzondere gelegenheid. Het fonds verzamelt financiële middelen om projecten van Staatsbosbeheer mogelijk te blijven maken, sinds het eerste kabinet-Rutte in de persoon van staatssecretaris Henk Bleker het mes zette in de financiering van het natuurbeheer. Doorgaans gebeurt dat via crowdfunding, nu kon de aankoop dankzij één donateur worden gedaan.

Voor de terreinbeheerder komt daarmee de verwezenlijking van een droom dichterbij: een goed beschermd weidevogelparadijs dat zich uitstrekt van Marken tot Durgerdam.

De 16 hectare van Ter Heide vormen weer een stukje van die puzzel. Het komende jaar al zullen maatregelen worden genomen om het waterpeil te verhogen, zodat de weidevogels het volgend jaar aantreffen zoals zij het graag hebben: nat, koel en kruidenrijk.

Ferdinand ter Heide: 'Toen de mogelijkheid zich voordeed om iets te doen, vond ik dat ik dat moest doen' Beeld Laura van der Bijl
Ferdinand ter Heide: 'Toen de mogelijkheid zich voordeed om iets te doen, vond ik dat ik dat moest doen'Beeld Laura van der Bijl

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden