Ondernemer pikt verhuizing Ajaxhonk niet en stapt naar rechter

De verhuizing van het supportershome van Ajax naar de parkeergarage onder de Arena staat op losse schroeven. Een ondernemer met twee kantoren naast de beoogde nieuwe locatie stapt naar de rechter om het plan te blokkeren.

Jasper Karman
null Beeld DvE/JV
Beeld DvE/JV

Het supportershome kreeg ooit een tijdelijke plaats naast station Strandvliet Arena en de oude trainings­velden ten noorden van de Arena. Maar de gemeente, Ajax en de politie willen het al jaren verplaatsen naar een definitieve plek, waar de supporters minder snel overlast veroorzaken.

Al in 2010 wees de gemeente de zuidzijde van het transferium onder de Arena aan als nieuwe locatie voor het clubhuis. Daarvoor moeten 65 parkeerplaatsen in de garage onder het stadion worden opgeofferd. Het supportershonk zal alleen toegankelijk zijn vanaf de straat en niet vanuit de garage.

Een vastgoedondernemer met kantoren op de Arenaboulevard is niet blij met de komst van het honk en is naar de bestuursrechter gestapt. Hij vreest dat hij zijn kantoren en horecazaken op de Arenaboulevard nog moeilijker kan verhuren als straks honderden hardekernsupporters van Ajax even verderop hun clubhuis hebben.

Onrechtvaardig
De ondernemer, die niet met zijn naam in de krant wil, heeft meer bezwaren tegen de verhuizing van het supportershome, zegt advocaat Hugo Doornhof van AKD Advocaten. 'Hij vindt het ook onrechtvaardig dat het supportershome wel een horecavergunning krijgt, terwijl de rechter een jaar geleden bepaalde dat zijn cafés op die plek dicht moeten als er veel supporters zijn.'

Hij wijst erop dat de politie en de brandweer vorig jaar negatief adviseerden op de aanvraag van de ondernemer, juist vanwege de supportersstromen. 'Zij waren toen fel tegen een vergunning voor mijn cliënt. En nu is het home op die plek geen probleem? Heel raar.'

De panden van de ondernemer zitten aan weerszijden van de zuidelijke ingang van de Arena, de plek waar Vak 410 en de F-side, de harde kern van Ajax, de Arena in moeten. Hij zal vandaag bij de bestuursrechter eisen dat een andere plek wordt gezocht.

De gemeente, Ajax en de politie willen de plannen niet aanpassen. 'Het is logischer het home aan de Zuidkant te hebben, omdat alle fanatieke supporters daar de Arena betreden,' zegt een woordvoerder van Ajax. 'Het is in elk geval beter dan de huidige plek, vlak bij het uitvak.'

Locatie
Het supportershome zit nu nog aan de noordkant op - letterlijk, zo is in het verleden gebleken - een steenworp afstand van metrostation Strandvliet Arena. Kortgeleden nog, voor de wedstrijd tussen Ajax en Cambuur Leeuwarden, bleek dat dit tot rellen kan leiden.

Op filmpjes op internet is goed te zien dat Ajaxsupporters voor het home stenen gooien naar Cambuursupporters die van de metrohalte naar het stadion moeten lopen.

Het home ligt bovendien gevaarlijk dicht bij het station dat wordt gebruikt om supporters van bezoekende clubs in het stadion te krijgen én de parkeerplaats voor bussen van uitsupporters. Door de verhuizing worden supportersstromen gescheiden, slinkt de kans op conflicten en is er minder politie nodig om de orde te bewaren, hopen alle partijen.

De gemeente en de Arena willen niet reageren op het conflict met de ondernemer. De woordvoerder van Ajax benadrukt dat de nieuwe locatie door de gemeente, de politie, de Arena én de supporters is uitgekozen. 'Dit is de beste plek. We hebben met de ondernemer gesproken, maar we willen dit traject toch doorzetten. Het is nu aan de bestuursrechter.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden