Ochtendrituelen

Ondernemer Oscar Kneppers over zijn ochtendrituelen

In de vroege ochtend moet het gebeuren. Wie de dag goed start, is scherper, productiever en beter gehumeurd. Amsterdammers over hun ochtendrituelen. Vandaag: Oscar Kneppers, ondernemer en investeerder.

Oscar Kneppers (53) is investeerder en oprichter van Emerce, Bright en Rockstart. Nu heeft hij een sabbatical. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Amsterdam-West Beeld Valentina Vos
Oscar Kneppers (53) is investeerder en oprichter van Emerce, Bright en Rockstart. Nu heeft hij een sabbatical. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Amsterdam-WestBeeld Valentina Vos

Hoe laat gaat de wekker?

“Ik zet geen wekker, tenzij ik een vlucht moet halen. Vroeger werd ik altijd heel vroeg wakker en stond ik meteen op om dingen te doen: sporten, yoga. Nu geef ik voorrang aan slaap. Mijn vrouw zet wel een wekker, rond kwart voor acht. Meestal sta ik dan ook op om met haar een kop koffie te kunnen drinken. Gooi ik meteen nog iets eetbaars in de tas van mijn dochter.”

Hoe ziet uw ochtendritueel eruit?

“Wat ik doe, is eigenlijk geen ochtendritueel. Ik doe namelijk vooral iets niet. Ik vast. Zestien uur achtereen eet ik niets, ongeveer zes keer per week – vanaf een uur of elf, twaalf eet ik alles waar ik zin in heb. Na het avondeten drink ik alleen nog water en thee. Geen alcohol, niks met melk of suiker, en ’s ochtends alleen zwarte koffie. Als zwarte koffie niet zou mogen om het vasten mee te verlengen, zou ik het niet volhouden.”

“Vasten is je lichaam de tijd geven te herstellen. Als je er steeds maar eten in blijft gooien, blijft die machine maar draaien. Als je niet eet, word je kalmer. Het heet intermittent fasting, ik houd het bij met de app Fasthabit. Vooral ’s ochtends merk je het verschil: ik ben veel scherper, heel gefocust. Je geest bereikt een lichtheid die ik vroeger ook vond na mijn yogaritueel. Je kunt er gewoon bij sporten. Ik heb nu meer energie dan toen ik nog wel de hele dag at.”

“Ik ben er twee maanden geleden mee begonnen. Ik kwam na lange tijd een goede vriend tegen die er zó goed uitzag. Hij was niet alleen 15 kilo afgevallen, maar hij was radiant, heel energiek. Ik ben dezelfde dag begonnen en denk dat ik hier nooit meer mee stop.”

Wat gebeurt er als u een dag overslaat?

“Dan is die machine van je lichaam weer de hele tijd aan het draaien, en daarmee je geest. De kalmte verdwijnt.”

Wat is de grootste uitdaging van uw dag?

“Ik wil een zo groot mogelijke helderheid bereiken. Ik heb nu een sabbatical, waarin ik het ultieme nulpunt probeer te bereiken: terug naar nul om te ontdekken wat ik echt wil, wat ik zinvol vind. Dat heeft met bewustzijn te maken, bewust een dag doorlanterfanten, niet steeds iets moeten doen om mezelf bezig te houden.”

Wat heeft u geprobeerd wat niet is gelukt?

“Niets. Alles wat ik doe, doe ik voor langere tijd, tot ik ervan geleerd heb wat ervan te leren valt. Ik heb wel ­dingen geprobeerd waarmee ik weer ben gestopt. Tussen 2011 en 2014 heb ik kundaliniyoga gedaan, een extreme discipline van yoga, tussen half vijf en zeven uur ’s ochtends. Ik deed ook de sadhana: yoga, ­meditatie, chanting – het zingen van mantra’s en liedjes. In die jaren heb ik ook geen alcohol gedronken. Ik deed dat steeds langere periodes, veertig dagen aan een stuk. Ook met kerst.”

“Na vier jaar ben ik ermee gestopt. Het werd te zwaar met twee pubers en een snelgroeiend bedrijf. Omdat ik er vroeg voor naar bed moest, had ik ook geen sociaal leven meer. Toen besloot ik te stoppen met nee zeggen. Die yoga was heerlijk om te doen, maar prima om mee te stoppen.”

Wat is uw beste advies?

“Alles wat je doet, hangt samen met daadkracht, discipline en doorzettingsvermogen. Begin gewoon, ga het niet optuigen met grote verhalen, en geef niet op. Ga niet zitten wachten op snel resultaat, vertrouw erop dat dingen soms heel langzaam verbeteren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden