Ondernemer Dappermarkt al 2 jaar geïntimideerd

Oost bruist, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Een horecaondernemer die neerstreek op het stille stukje van de Dappermarkt heeft dagelijks drugsdealers rond zijn zaak hangen.

Rondhangende jongeren zijn volgens politie geen verveelde tieners, maar Top 600-criminelen Beeld -
Rondhangende jongeren zijn volgens politie geen verveelde tieners, maar Top 600-criminelenBeeld -

Het is 21 mei in het holst van de nacht. Camera's registeren een jonge man die voor de deur van een restaurant drentelt. Capuchon op, schoudertasje. Twee andere jongens in eenzelfde uitdossing lopen langs, strak naar beneden kijkend.

Even later trilt het beeld van de camera die het uitgestorven terras voor het restaurant registreert. Heftig schokt de camera. Daarna floept het beeld op zwart. De volgende ochtend blijkt dat de camera van de muur is gerukt.

Het kontje van de Dappermarkt, zo wordt het gebied ook wel genoemd waar de Dapperstraat en de Pieter Vlamingstraat elkaar kruisen. Gemeente en politie hebben het gebied al een tijd op de korrel.

Nadat in de loop van de jaren de Indische Buurt en het Beukenplein grotendeels zijn schoongeveegd, verzamelt de problematiek zich hier.

Zwerfafval
De marktkramen zijn er net wat minder netjes, en er ligt net wat meer zwerfafval. Twee coffeeshops en een shishalounge trekken veel bezoekers. Jongens hangen rond, scooters staan op de stoep, grote zwarte auto's van Duitse kwaliteitsmerken staan dubbel geparkeerd.

"De mooiste bloemen groeien langs de rand van de afgrond," zo motiveert restaurantondernemer Pieter, die omwille van de veiligheid niet met zijn achternaam in de krant wil, zijn keuze voor dit gebied. Een beetje spannend moest het wel zijn, niet zo aangeharkt.

Na lang zoeken streek hij in de zomer van 2015 op een hoek neer. Vanaf dag één liep de zaak als een trein. Maar in diezelfde week begonnen de problemen. 'Vuile homo, wie ben jij?' kreeg hij naar zijn hoofd geslingerd toen hij wat zei van het afval op straat.

Geen verveelde tieners
De rondhangende jongens in het gebied zijn geen verveelde tieners. Volgens een politie­rapportage over het gebied gaat het om verdachten uit de harde kern van de Top 600.

Het zijn vaklui die drugs dealen en de recherche al jaren te slim af zijn. 'Van de in het gebied actieve drugsdealers blijkt steeds vaker dat zij onderling samenwerken en regelmatig gebruik maken van hosselaars', aldus de rapportage.

'Door deze diversiteit in het verhandelen van verdovende middelen is het ingewikkeld vast te stellen wie de drugs bij zich heeft, wie het handelsgeld bij zich draagt en wie handelt in opdracht van wie'.

De uitvalsbasis van de groep lijkt een sportcafé met een Turkse vlag voor het raam. Volgens buurtbewoners is de eigenaar een vriendelijke vent, maar heeft hij geen enkele controle over het publiek dat zich in zijn zaak ophoudt.

Discriminerende scheldpartijen
"De intimidatie die je hier als gewone ondernemer ervaart, is heel geraffineerd; je kunt er niet zomaar aangifte van doen," aldus Pieter. Als hij de zaak 's avonds afsluit, staan er jongens met scooters bij de ingang, die 'money, money' roepen.

Is het afpersing? Nee, maar geïrriteerd wordt hij er wel van. Vieze flikkers, roepen ze hem en zijn partner toe. Een roze themafeestje in het tegenovergelegen café van artiest Douwe Bob ontaardt in discriminerende scheldpartijen van de dealers op het fleurig uitgedoste publiek.

De afgelopen twee jaar waren er verschillende kleine incidenten met een grote impact Beeld -
De afgelopen twee jaar waren er verschillende kleine incidenten met een grote impactBeeld -

Vorige week nog stond een van de mannen die normaal op straat rondhangen ineens midden in de zaak tegenover een van de serveersters.

Pieter: "Hij wilde op hoge toon weten waarom hij geen aandacht kreeg van die meiden." De mannen zitten vaak 's avonds op het terras met blikjes Redbull. Een aangifte wegens het wegrukken van de camera's is geseponeerd.

Kleine incidenten
De afgelopen twee jaar waren er verschillende kleine incidenten met een grote impact. Zo wordt Pieters partner bedreigd door een man met een fles in zijn hand omdat hij de politie zou hebben getipt. En als Pieter en de dealers weer eens botsen, wordt de politie erbij gehaald. Pieter moet met het groepje in gesprek, in het bijzijn van een agente. Maar als zij vertrekt, staat hij er weer alleen voor.

Gemeente en politie realiseren zich de ernst van de problematiek in het gebied, bevestigt een woordvoerder. Camera's werden begin april al beloofd, maar zijn tot op heden nog niet geplaatst.

Volgens een zegsman duurt het nu eenmaal een tijdje voordat de benodigde kabels en verbindingen zijn aangelegd om de camera's effectief te kunnen gebruiken.

Pieter en zijn partner geven ondertussen niet op, en breiden de zaak uit met een afhaalruimte. "Laat het hier vooral nog een tijd lang een Berlijnse boel blijven. Maar die straatterreur moet echt stoppen."

Volgens een politie­rapportage over het gebied gaat het om verdachten uit de harde kern van de Top 600. Beeld -
Volgens een politie­rapportage over het gebied gaat het om verdachten uit de harde kern van de Top 600.Beeld -

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden