'Ondermaats' Utrecht leert harde les met asbestaffaire

De crisisorganisatie van de gemeente Utrecht heeft 'onvoldoende en ondermaats' gehandeld tijdens de asbestcrisis die in juli in de wijk Kanaleneiland begon. Maar uit de crisis zijn belangrijke lessen geleerd waarmee Utrecht aan de slag is gegaan.

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen Beeld ANP
De Utrechtse burgemeester Aleid WolfsenBeeld ANP

Dat zei burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht donderdagavond tijdens een debat in de gemeenteraad over de asbestaffaire. 'Het moet echt beter.'

Daarom neemt het college alle aanbevelingen en conclusies over van de door de gemeente ingestelde onderzoekscommissie, beloofde Wolfsen aan de raad. Ook meldde hij een aantal verbeteringen die het college al heeft doorgevoerd in de organisatie.

Zo wordt er onder meer voor gezorgd dat er in vakantieperiodes altijd voldoende getrainde mensen aanwezig zijn in de gemeente, wat in juli niet het geval was. Wanneer er een buitenstaander betrokken is bij een crisis, zoals woningcorporatie Mitros in het geval van de asbestaffaire, zal deze voortaan door de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) worden gecoached. Wolfsen beloofde voor 1 februari 2013 met een plan van aanpak te komen.

De raad was kritisch over het functioneren van Wolfsen maar kon zich vinden in de excuses die meermalen door hem en anderen zijn gemaakt. Ook was er veel kritiek op woningcorporatie Mitros. Wethouder Gilbert Isabella deelde die kritiek en beloofde namens het college streng toe te zien op verscherpte afspraken met de corporatie. Hij heeft vertrouwen in de nieuwe directie, zei hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden