Opinie

‘Onderhuur via Airbnb blijft nog altijd reuze gemakkelijk’

De in Amsterdam recentelijk ingevoerde regelgeving rond Airbnb haalt weinig uit, betoogt student Pepijn Meurs in deze lezersbrief. ‘Woningcorporaties hebben weinig handvatten om ille­gale onderhuur te constateren.’

Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam.Beeld ANP

Amsterdam kent sinds 2016 strenge regels voor verhuur van woningen via Airbnb. In bijna elk huurcontract staat een clausule die Airbnb expliciet verbiedt. Duidelijk doel van het verbod: het behoud van de sociale huur­woningen op de woningmarkt.

Het onttrekken van sociale huurwoningen aan de woningmarkt voor eigen financieel voordeel komt de krappe Amsterdamse woningmarkt niet ten goede. Om die reden is onderhuur verboden bij wet, heeft de Raad van State deze week bepaald. Ook is onderhuur vaak verboden in een huurovereenkomst.

Toch blijkt dat illegale onderhuur via Airbnb nog gemakkelijk te doen is. De reden is dat woningcorporaties weinig handvatten hebben om ille­gale onderhuur te constateren.

De oorzaak daarvan ligt bij Airbnb. Het platform biedt legio mogelijk­heden om de identiteit van de verhuurder te verbergen. Zo is het niet nodig om het exacte adres van de aangeboden woning op te geven.

De verhuurder kan er zo niet via Airbnb achter komen op welk adres de illegale onderhuur plaatsvindt.

Identiteit

Ook is het niet nodig om een duidelijke foto van de illegale verhuurder te plaatsen. Het achterhalen van de identiteit van de verhuurder wordt zo nog meer bemoeilijkt. Daarnaast is het niet vereist om de toestemming voor onderhuur van de verhuurder te bewijzen aan Airbnb.

Airbnb geeft weliswaar aan dat in veel gevallen toestemming van de verhuurder nodig is, maar vraagt niet om een schriftelijke verklaring. Zo is het mogelijk om zonder toestemming van de verhuurder de woning illegaal onder te verhuren.

Doordat het verhuurproces ondoorzichtig is vormgegeven, maakt Airbnb het mogelijk om zonder consequenties een woning te plaatsen.

Een woningcorporatie heeft slechts beperkte middelen om illegale onderhuur te constateren. De gemakkelijkste manier waarop een woningcorporatie illegale onderhuur kan constateren, is door middel van tips uit de omgeving. Als er geen sprake is van overlast kan het lang duren voordat buren doorhebben dat er illegale onderhuur gaande is. Dat is zeker het geval bij zelfstandige woningen.

Daarnaast kan een woningcorporatie illegale onderhuur constateren op basis van de wel beschikbare informatie. Airbnb geeft bijvoorbeeld de locatie van de woning bij benadering aan. Ook wordt de voornaam van de verhuurder weergegeven. Op basis van een locatie bij benadering en een voornaam kan een woningcorporatie mogelijk de identiteit van de verhuurder achterhalen.

Dan nog is het voor een woningcorporatie een uitdaging om vast te stellen dat daadwerkelijk is verhuurd op Airbnb. Een advertentie op zichzelf is namelijk geen overtreding: er moet daadwerkelijk verhuurd zijn. De enige manier waarop een woningcorporatie kan vaststellen dat er daadwerkelijk is verhuurd, is via recensies.

In dat geval kan een woningcorporatie ervan uitgaan dat elke recensie ten minste één overnachting representeert. Zijn er geen recensies? Dan staat de woningcorporatie niet sterk.

Gemakkelijk

Een voordeel voor woningcorporaties is dat recensies niet kunnen worden verwijderd op Airbnb. Veel gasten laten een recensie achter en dan kan een huurder niet volhouden dat de woning weliswaar op de site staat, maar niet wordt verhuurd.

Ondanks deze mogelijkheden blijft het voor huurders gemakkelijk om een woning door te verhuren via Airbnb. Als de huurder rekening houdt met de beperkte mogelijk­heden om zijn identiteit te achter­halen, wordt het de woningcorporatie erg moeilijk gemaakt.

De huurder kan een valse naam aannemen, een onjuist adres invullen, een niet-representatieve foto plaatsen en overlast beperken.

Wat kan Airbnb doen? Voor Airbnb betekent elke verhuurde woning inkomsten. Airbnb werkt daarom niet graag mee aan het beperken van illegale onderhuur.

Idealiter stelt Airbnb het toezenden van een huurcontract verplicht. Dan is het duidelijk op welk adres de onderhuur plaatsvindt, en kan Airbnb bovendien vaststellen of de onderhuur is toegestaan. Zolang een dergelijke maatregel niet is genomen, zal illegale onderhuur een aantrekkelijke inkomstenbron blijven. Mits de juiste voorzorgsmaatregelen worden getroffen.

Pepijn Meurs, student rechten en masterstudent psychologie, ­Universiteit van Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden