'Onderhoudsklus De Key met bewoners thuis was te groot'

Woningcorporatie de Key heeft in één keer al het achterstallig onderhoud van 360 woningen in de Columbusbuurt willen aanpakken. Daardoor werd het onderhoudsproject te groot om bewoners tijdens het werk thuis te laten wonen.

Bewoners van de Columbusbuurt protesteren tegen de overlast die ze ervaren van groot onderhoud door De Key. Beeld Dingena Mol
Bewoners van de Columbusbuurt protesteren tegen de overlast die ze ervaren van groot onderhoud door De Key.Beeld Dingena Mol

Dit is volgens Arcade, de huurderskoepel van Woonstichting De Key, de reden waarom voor veel bewoners van sociale huurwoningen in de Marco Polostraat en omliggende straten de overlast ondragelijk werd.

Als 'de afwerking' ook slecht is, wordt volgens Arcade voor bewoners de overlast "ontwrichtend voor het huiselijk leven."

Zaterdag uitten de bewoners hun grieven in Het Parool. In december al vonden zij de kwaliteit van het werk onacceptabel, waarop De Key beterschap beloofde. Omdat de klachten niet verminderden en het project diverse malen is vertraagd, zochten de vele tienallen ontevreden bewoners de publiciteit.

Omvangrijk
In een geschreven reactie namens Arcade stelt bestuurslid Alice van der Niet dat het onderhoudswerk dat De Key in de Columbusbuurt verricht zeer omvangrijk is.

"Volgens het informatieboekje wordt er aan van alles en nog wat gewerkt: onder andere schilderwerk, stucwerk, tegelwerk, nieuwe elektrische bedrading, nieuwe verwarmingsapparaten, nieuwe kozijnen en het benodigde hak- en sloopwerk."

Dan valt te verwachten dat er wat misgaat met de coördinatie, aldus het bewonersorgaan.

Geringe organisatiegraad
Arcade stelt hierover zeer bezorgd te zijn, vooral omdat de bewoners de indruk hebben dat de werknemers weinig begrip hebben voor hun problemen. Als een van de oorzaken noemt Arcade de geringe organisatiegraad. De Key moest het doen met één bewonerscommissie en dat is volgens Arcade voor zo'n groot project wat mager. De vele boze bewoners zochten steun bij de SP.

Verder vraagt Arcade zich af of dit onderhoudsproject alleen al vanwege de omvang niet beter toch een 'renovatie' genoemd had kunnen worden. De wet koppelt het woord renovatie aan de verplichting bewoners in wisselwoningen te plaatsen en hen minimaal een kleine 6000 euro verhuiskosten aan te bieden.

Begrip 'renovatie'
"Tenslotte worden er ook vernieuwingen gepleegd," aldus Arcade over de ingreep. De wet stelt voorts dat bewoners bij 'dringende werkzaamheden' niet uitgeplaatst hoeven te worden, maar wel als er onderdelen aan een woning worden toegevoegd.

Dit leidt ertoe dat corporaties, bewoners en bewonersorganisaties voortdurend touwtrekken of bewoners recht hebben op wisselwoningen en verhuiskosten.

De Key liet vrijdag weten, toen de corporatie lucht had gekregen van de op handen zijnde publiciteit, zo snel mogelijk met de bewonerscommissie en de boze bewoners om de tafel te gaan zitten.

Lees ook: Bewoners Columbusbuurt boos om overlast tijdens renovatie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden