'Onderhandelingen voor nieuw stadsbestuur liggen op koers'

De onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur liggen op koers. "Ik houd geen rekening met het scenario dat het niet gaat lukken."

Michiel Couzy en Ruben Koops
Rutger Groot Wassink van GroenLinks legt de eed af tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Beeld anp
Rutger Groot Wassink van GroenLinks legt de eed af tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad.Beeld anp

Dat zegt GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink. Kort na de paasdagen zijn GroenLinks, D66, PvdA en de SP om tafel gaan zitten om een nieuwe coalitie te vormen.

Volgens Groot Wassink bestaat deze coalitie uit een "hele stabiele meerderheid" van 26 zetels. De verschillen tussen de partijen zijn volgens hem minder groot dan in de coalitie die de afgelopen vier jaar bestuurde, waaraan naast D66 de tegenpolen VVD en SP deelnamen.

2025
De basis voor het nieuwe coalitieakkoord vormt een visie over hoe Amsterdam er uit moet zien in 2025, als de stad 750 jaar bestaat. De partijen zijn het na ruim twee weken praten eens over de uitdagingen waar de stad voor staat.

Ze werden hierbij geholpen door experts op diverse onderwerpen, zoals stadsgeograaf Zef Hemel, politiecommissaris Pieter Jaap Aalbersberg, hoogleraar Peter Boelhouwer (woningmarkt) en misdaadjournalist Paul Vugts van Het Parool.

Groot Wassink noemt specifiek verduurzaming, kansengelijkheid, verbondenheid, veiligheid en democratisering. Concrete onderhandelingsresultaten zijn er nog niet geboekt, daar wordt volgens Groot Wassink volgende week een begin mee gemaakt.

Knelpunten
De grootste knelpunten liggen volgens hem op het gebied van de woningmarkt, en de financiën. Met name D66 staat op deze punten ver af van de overige drie partijen.

Toch verwacht hij een deal te kunnen sluiten. "Als je er met elkaar uit wil komen moet iedereen zich senang voelen, je moet elkaar iets gunnen," bezweert Groot Wassink. "We duwen D66 niet in een linkse mal. Maar dat het linkser gaat worden in de stad mag ik wel hopen."

Hoger tempo
Groot Wassink verwacht halverwege mei een akkoord te kunnen presenteren, met een uitloop naar eind mei. Maar erg strak wil hij deze planning niet handhaven. De partijen zitten ongeveer zes dagdelen per week bij elkaar, maar willen dat tempo nu gaan opvoeren. Specialisten binnen de vier partijen zullen over gedetailleerde onderwerpen aparte gesprekken gaan voeren.

Dinsdag 24 april krijgen inwoners de gelegenheid om de onderhandelaars van GroenLinks, D66, PvdA en SP mee te geven wat zij belangrijk vinden. Vanaf 19.30 uur is op vier plekken in de stad een open inspraak georganiseerd. Het gaat om scholengemeenschap OSB in Zuidoost, Pakhuis de Zwijger, Het Sieraad in De Baarsjes en het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan.

Meepraten?

Wat zou u de onderhandelaars willen meegeven? Laat het ons weten op deze plek.

Achtergrond
Op het eerste gezicht moet het lukken: de formatie van een nieuw gemeentebestuur van GroenLinks, D66, PvdA en SP. Maar de partijen staan op een aantal onderwerpen lijnrecht tegenover elkaar. Vooral de woningmarkt is een obstakel.

Volg de onderhandelingen
Like op Facebook Amsterdam Kiest om niets te missen over de vorming van ons nieuwe stadsbestuur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden