Onderhandelingen tussen Airbnb en gemeente gestaakt

De onderhandelingen tussen de gemeente en de grote vakantieverhuursites Airbnb, Booking.com en Expedia zijn gestaakt.

Michiel Couzy
Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam. Beeld ANP
Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam.Beeld ANP

De platforms willen meer duidelijkheid hebben over de gemeentelijke regels alvorens ze verder willen praten.

Dit zei wethouder Laurens Ivens woensdagochtend tegen de raadscommissie Wonen.

De gemeente heeft al eerder afspraken gemaakt met Airbnb en Booking.com over de voorwaarden waaronder huizen in de stad verhuurd mogen worden, maar die lopen af op 1 januari. Ivens acht het niet waarschijnlijk dat voor die tijd een nieuwe deal wordt bereikt.

Overlast
De gemeenteraad besluit deze maand of de maximale termijn teruggaat naar dertig dagen, zoals is afgesproken door het college van GroenLinks, D66, SP en PvdA.

Nu mogen Amsterdammers hun woning maximaal zestig dagen per jaar via Airbnb of Booking verhuren, maar de meerderheid van de raad wil dit terugbrengen om zo de overlast van vakantieverhuur te verminderen. Nog altijd worden in Amsterdam woningen te lang verhuurd of aan teveel mensen tegelijk.

Illegale verhuur
De drie grote vakantieverhuursites willen pas verder praten als de gemeenteraad een besluit heeft genomen. Ivens zegt daarvan te balen, maar de gevolgen voor de gemeente zijn volgens hem niet erg groot als de overeenkomsten op 1 januari eindigen.

"De gemeenteraad bepaalt de regels, niet de platforms. Zij moeten gewoon doorgaan met het aanpakken van illegale verhuur."

De gemeente heeft wel baat bij nieuwe gesprekken, want ze wil dat Airbnb, Booking en Expedia de data van de verhuur gaat delen.

Een meerderheid van de raad wil vakantieverhuur in drie drukke gebieden helemaal verbieden: de Haarlemmerbuurt, het Wallengebied en de Kinkerbuurt.

Reactie Airbnb

De gesprekken met de gemeente en andere grote platforms verlopen constructief en worden voortgezet in januari. Tegelijkertijd zet Airbnb samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken in op een nationaal registratiesysteem voor vakantieverhuurders. Dit systeem geeft steden de mogelijkheid om meer data te ontvangen en op basis daarvan effectieve maatregelen te nemen en misbruik tegen te gaan.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden