Onderhandelingen superprovincie mislukt

De onderhandelingen over een superprovincie zijn mislukt. D66-leider Alexander Pechtold heeft dat vandaag gezegd na besprekingen met het kabinet. Daarbij waren naast de regeringspartijen VVD en PvdA ook D66 en GroenLinks betrokken. Zij zijn nodig voor een meerderheid in de Senaat.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold staat op het Binnenhof de pers te woord nadat de onderhandelingen over een superprovincie zijn mislukt. Beeld anp
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold staat op het Binnenhof de pers te woord nadat de onderhandelingen over een superprovincie zijn mislukt.Beeld anp

De superprovincie zou moeten worden gevormd door Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom waren de verschillen te groot en niet overbrugbaar. Het kabinet moet nu bepalen op welke manier het verder wil met het plan, 'maar er is nu geen politiek draagvlak voor', zei hij. Samsom zei dat hij het voorstel graag door had willen zien gaan.

Veel dingen zijn wel met succes afgesproken met de oppositie, benadrukte hij, maar het is nu een keer niet gelukt. PvdA-minister Ronald Plasterk heeft er volgens hem alles aan gedaan om het voorstel te laten slagen. Maar oppositiepartijen zijn nu eenmaal niet verplicht om mee te werken, aldus Samsom.

Wetsvoorstel
Volgens Pechtold staat het wel het kabinet vrij met een wetsvoorstel over een superprovincie te komen en zal hij daar gewoon naar kijken. Het overleg is volgens hem mislukt omdat de ideeën te ver uit elkaar liggen.

Ook GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik zei dat de verschillen tussen de partijen te groot waren om er op korte termijn uit te komen. 'Het kabinet kent nu onze wensen.' Het plan voor een superprovincie is wat hem betreft mislukt, tenzij het kabinet nog met een plan komt dat GroenLinks toch ziet zitten. 'Maar dat zou me verrassen', aldus Van Ojik.

Samsom in gesprek met de pers vlak voordat het overleg over de superprovincie wordt hervat. Beeld anp
Samsom in gesprek met de pers vlak voordat het overleg over de superprovincie wordt hervat.Beeld anp

'Jammer dat overleg is mislukt'
Plasterk vindt het 'jammer' dat de onderhandelingen over de vorming van een superprovincie zijn mislukt. Volgens hem ging het niet zozeer om het principe erachter, maar waren er op onderdelen onoverbrugbare verschillen tussen de partijen.

Daardoor lukt het niet om op dit moment een coalitie te vinden die een meerderheid in de Tweede en in de Eerste Kamer heeft, zei Plasterk na afloop van het overleg. De PvdA-minister gaat morgen in het kabinet bespreken hoe het nu verder moet met de plannen voor een fusie tussen Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.

Volgens Plasterk is in de afgelopen tijd constructief over het voorstel overlegd met de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Het kabinet had de steun van die laatste twee partijen nodig voor een meerderheid in de Senaat.

De minister sprak van een 'politieke mislukking', omdat hij het een verstandig plan vindt. Op de vraag of hij hierdoor politiek is beschadigd, zei hij: 'We lopen voortdurend krassen op, maar dat is niet anders'.

undefined

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken op het Binnenhof na de onderhandelingen. Beeld ANP
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken op het Binnenhof na de onderhandelingen.Beeld ANP
De beoogde superprovincie. Beeld ANP XTRA
De beoogde superprovincie.Beeld ANP XTRA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden