'Onderhandelingen Hemweg nu echt gestart'

Vandebron is vastberaden om in onderhandeling met Nuon te blijven over het kopen van de Hemwegcentrale.

Het Parool
De Hemwegcentrale Beeld John Gundlach/ ANP
De HemwegcentraleBeeld John Gundlach/ ANP

Dat laat de oprichter van Vandebron Matthijs Guichelaar weten aan BNR Nieuwsradio.

Nuon-directeur Alexander van Ofwegen vertelde eerder vandaag aan de radiozender dat Nuon minstens 55 miljoen euro voor de kolencentrale wil, om zo het bedrag voor een sociaal plan voor de werknemers (40 miljoen) en de kosten van de ontmanteling (10 tot 15 miljoen) te dekken.

Net begonnen
Eerder nam Nuon het bod van Vandebron niet serieus, maar Guichelaar zegt dat dat komt doordat de energieleverancier hem niet goed begrepen heeft. "In de brief stond dat we ook de kosten voor de ontmanteling op ons nemen. Dat komt bovenop het bod van 1 miljoen."

Wethouder Abdeluheb Choho stelde vanochtend dat de gemeente Amsterdam het bod van 1 miljoen euro niet ophoogt. Eerder deed chocolademerk Tony's Chocolonely ook al een bod van 1 miljoen.

Volgens Guichelaar zijn er 'een hele hoop' partijen die vinden dat de centrale opgedoekt moet worden. "Zoals wij zeggen: de onderhandelingen zijn nu echt gestart."

Kopje koffie
Voor het gat van 40 miljoen euro dat dan overblijft moeten Nuon en Vandebron volgens Guichelaar "uiteindelijk met elkaar tot een oplossing komen". Guichelaar zegt begaan te zijn met het sociale plan van de medewerkers en onderzoekt het bedrag dat Nuon voorstelt.

Guichelaar noemt het flauw dat Nuon het eerdere bod niet serieus nam. "We bedoelen het heel serieus. Nuon stoot per jaar het equivalent van 1,3 miljoen auto's uit. We gaan door totdat de centrale gesloten is."

Ook vindt Guichelaar het verbazingwekkend dat Nuon de gemeente Amsterdam wel uitnodigde voor een gesprek, maar Vandebron niet. De energieleverancier doet daarom zelf een handreiking. "We nodigen Nuon uit om een kopje koffie bij ons op kantoor te komen drinken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden