Onderhandelingen gaan verder: 'Eerst maar eens kijken of er geld is'

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn, de twee bewindslieden voor Volksgezondheid, zijn vanochtend aanwezig bij het coalitieoverleg over de begroting voor volgend jaar. Er is nog geen akkoord over extra geld voor de zorg.

D-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en VVD-Kamerlid Mark Harbers (R) vorige week bij het ministerie van Financien Beeld anp
D-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en VVD-Kamerlid Mark Harbers (R) vorige week bij het ministerie van FinancienBeeld anp

'Over geld praten is altijd lastig', zei Van Rijn bij binnenkomst bij het ministerie van Financiën voor het overleg waarbij ook premier Mark Rutte, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) aanwezig zijn. 'Eerst maar eens kijken of er geld is', zei Zijlstra.

Ook D66, ChristenUnie en SGP sloten zich in de loop van de ochtend weer aan bij het overleg. Waar premier Mark Rutte vrijdag zei te verwachten dat er deze week een akkoord over het extra geld voor de zorg kan worden gesloten, waren de drie oppositiepartijn maandag voorzichtig. Voor een akkoord moet nog wel wat gebeuren, stelde D66-fractielvoorzitter Alexander Pechtold.

ChristenUnie-voorman Arie Slob gaf aan dat hij hoopte dat de positieve kijk van Rutte werkelijkheid wordt, liefst zo snel mogelijk. Slob: 'Zorg is een van de grootste onderwerpen waar over wordt gesproken. Er moeten nu wel eens besluiten worden genomen.' Kees van der Staaij (SGP) hoopt dat vandaag vooral 'het totaalplaatje' duidelijk wordt zodat duidelijk wordt en hij 'kan zien wat er beschikbaar is'.

Minister Edith Schippers (L) en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Beeld ANP
Minister Edith Schippers (L) en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en SportBeeld ANP

Extra geld

De regeringscoalitie sprak vorige week ook al meermalen met de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over extra geld voor de zorg. Partijen zijn het er over eens dat de overheveling van zorg van rijk naar gemeenten extra geld behoeft, om de overgang goed te laten verlopen, maar hoeveel en of dat voor enkele jaren genoeg is of structureel geld moet zijn, daarover is nog geen akkoord. PvdA en ChristenUnie willen het liefst 200 tot 250 miljoen euro structureel extra. VVD, D66 en SGP zijn er niet van overtuigd dat dat nodig is.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem van FinanciënBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden