Update

Onderhandeling over bed-bad-brood strandt

Na anderhalf jaar zijn maandagochtend de onderhandelingen over opvang voor uitgeprocedeerden geklapt. Waarschijnlijk zal het volgende kabinet een uitweg moeten vinden in dit gevoelige dossier.

null Beeld anp
Beeld anp

VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) gaat maatregelen nemen om de zeventien gemeentelijke opvanglocaties voor uitgeprocedeerden te sluiten, waaronder twee in Amsterdam. Zo geeft het kabinet de gemeenten geen geld meer voor het bieden van onderdak aan 'vreemdelingen met een vertrekplicht'. De VVD-bewindsman stelt dat de opvang 'exclusief aan het rijk is voorbehouden'.

Geen crisis
Dat zijn stevige woorden, maar in de praktijk verandert voorlopig niets. Dijkhoff wil weliswaar voorstellen doen om de gemeentelijke locaties te sluiten, maar die komen 'niet heel snel'. "Dat kan een volgend kabinet worden," zegt Dijkhoff. De kans dat VVD en PvdA wederom in een crisis raken vanwege dit gevoelige dossier, is hiermee klein.

Dijkhoff onderhandelde anderhalf jaar met gemeenten over een sobere opvang van asielzoekers die geen verblijfsvergunning hebben gekregen en in principe weg moeten. Hij betreurt het dat het niet mogelijk was om een deal te sluiten. Gemeenten hielden volgens Dijkhoff vast aan eigen opvang. "Dat ondermijnt de doelstellingen."

Het gesoebat over bed-bad-brood duurt al sinds de lente van 2015. Toen leidde onenigheid over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers tot een bijna-crisis in de coalitie van VVD en PvdA. De liberalen wilden stoppen met de opvang - de uitgeprocedeerde asielzoekers waren illegaal in Nederland en moesten vertrekken - terwijl de sociaaldemocraten hen wél wilden opvangen omdat uitzetten in de praktijk lastig is.

Niet op straat
Het kabinet kwam met een compromis: voor de groep uitgeprocedeerden die niet direct terug konden, zouden er zes grote opvanglocaties komen in de vijf grote steden plus het Groningse Ter Apel, waar een groot asielzoekerscentrum is gevestigd. Dat stuitte op verzet omdat kleinere gemeenten hun opvang niet willen sluiten. Sterker: er kwamen nieuwe plekken bij. Dijkhoff wilde er met de gemeenten uitkomen door het aantal opvanglocaties te verhogen naar acht. Ook hiermee gingen zij niet akkoord.

Amsterdam heeft de politiek gevoelige kwestie altijd praktisch benaderd, met de ambitie om geen enkele uitgeprocedeerde asielzoeker op straat te laten slapen. De gemeente kon niet wachten tot de onderhandelingen eindelijk afgerond zouden zijn en heeft twee locaties voor bed-bad-brood opgezet, voor in totaal 165 mensen. Een akkoord zou hoogstens de praktijk in de stad hebben genormaliseerd. Het onderliggende probleem - veel uitgeprocedeerden willen of kunnen niet terug - blijft bestaan.

Stad doet het zelf

Amsterdam vangt in totaal zo'n 250 uitgeprocedeerden op. In twee bed-, bad- en broodlocaties (bbb's) zijn 165 plekken, van vier uur 's middags tot negen uur 's ochtends, om te slapen, eten en douchen. Hieraan zijn geen voorwaarden verbonden.

Voor zieken is 24 uursopvang beschikbaar. Dat geldt ook voor een kleinere groep die mee wil werken aan terugkeer. Kwetsbare vluchtelingen die zelf opvang hebben geregeld, kunnen leefgeld krijgen van de gemeente.
De groep van uitgeprocedeerden We Are Here weigert gebruik te maken van de bbb en zwerft al jaren langs kraakpanden. Op dit moment verblijven zij in Nieuw-West.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden