Column

Onderduik

THEODOR HOLMAN

Ik hoop dat iemand mij uit de droom kan helpen en kan bevestigen dat het niet waar is. Zaterdag liep ik langs mijn tv, die de hele dag op Teletekst staat, en las ik dat Caransa was overleden.

Ik zoek de pagina op en lees in de tweede regel al iets over de ondernemer en zakenman en 'de Jood Caransa...'

De 'Jood'?

Het stond er echt. Ik ging met de hond wandelen, deed boodschapjes, bekeek het voetbal, ontving een vriend en zei: ''Moet je eens kijken op Teletekst...''

En toen was 'de Jood' opeens verdwenen. Je kon je voorstellen wat er was gebeurd: jongste bediende, geboren in 1990, had dienst, leest dat Maupie is overleden, laat mapje komen, ziet dat Caransa ooit ontvoerd is en dat hij Joods is en schrijft dan op: ''De Jood Caransa...''

Kwetsend? Vreemd? Hij heeft geen idee. Tweede Wereldoorlog? Hallo, dat was 1789 hoor, niet zeiken.

Ik was blij dat de zinsnede verdwenen was, want nu kon ik weer heerlijk schrijven over de katholiek Van Agt.

Ik vind er al jaren iets engs aan Van Agt kleven, en ik denk dat dat enge 'antisemitisme' is. Daarover een andere keer. In ieder geval vind ik zijn visie op het conflict tussen Israël en de Palestijnen tamelijk belabberd. Die visie is kortgezegd: Israël deugt niet, de Palestijnen zijn lieverdjes.

Nu komt er binnenkort een boek uit van Van Agt over Israel en de Palestijnen, getiteld: Een schreeuw om recht.

Als ik uitgever was, gaf ik dat boek ook uit, want zo'n boek verkoopt goed. Maar de uitgever is De Bezige Bij. De uitgever van Leon de Winter en Harry Mulisch; de uitgeverij die uit het verzet is geboren, met verzetsheld Geert Lubberhuizen aan het hoofd, de uitgeverij waarover de biograaf van de uitgeverij, mijn oude leraar Richter Roegholt, vertelde: ''De Bij is ook een onderduikadres.'' En op dat onderduikadres komt nu Van Agt.

Zelfs PC Hooftprijswinnaar en socioloog Abram de Swaan meent dat Van Agt enigszins antisemitisch is, begrijp ik. Dat deert De Bij waarschijnlijk niet. Leon de Winter met Van Agt in één uitgeverij. Moet kunnen, denken ze daar. De Tweede Wereldoorlog is namelijk inderdaad al driehonderd jaar geleden afgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden