'Onderbezetting in Amsta-vestigingen leidt tot wantoestanden'

Volgens verzorgers en familieleden van bewoners van verpleeghuizen de Wittenberg en het dr. Sarphatihuis leidt onderbezetting in deze Amsta-vestigingen tot wantoestanden.

Hiske Versprille
Foto ter illustratie. Beeld ANP
Foto ter illustratie.Beeld ANP

Geen tijd voor basisverzorging als scheren, gebitsverzorging en helpen met eten, geen tijd om mensen naar de wc te helpen, slechts eenmaal per week een douche - soms zelfs dat niet eens. Volgens diverse bronnen in beide verpleeghuizen komt dit heel regelmatig voor, vooral in het weekend.

De Wittenberg krijgt ook op de onafhankelijke zorgwebsite Zorgkaart Nederland een vernietigende score: met 5,1 veruit de laagste van de stad (de tweede is Amstelhof met een 5,9, ook van Amsta). Ook in de CQ-index van 2012, een klanttevredenheidsonderzoek dat eens in de twee jaar verplicht is voor zorginstellingen, scoort de Wittenberg significant slechter dan vijf jaar geleden.

Vrijdag staakten weer vijftig medewerkers van het Sarphatihuis; ze eisen dat er meer geld wordt besteed aan 'handen aan het bed'. Medewerkers en bewoners zeggen last te hebben van flexibilisering, bezuinigingen en een nijpend personeelstekort.

Zo zegt een medewerker van het dr. Sarphatihuis: 'Veel flexers herkennen de bewoners alleen aan het naamlabeltje in hun kleding. En dat terwijl die kleding heel vaak wordt omgewisseld in de was.'

Een familielid van een bewoner van de Wittenberg: 'Als ik langskom, staat er vaak een baard van een week op mijn vader en hij ruikt niet fris.'

De directeur van de verpleeghuizen zegt deze signalen niet te kennen, maar ze wel heel serieus te nemen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden