Reza Kartosen-Wong. Beeld Artur Krynicki
Reza Kartosen-Wong.Beeld Artur Krynicki

Onder leiding van Johnson is de dictatuur verruild voor minachting

PlusReza Kartosen-Wong

Voor Boris Johnson is het minachten van de Britse democratie, rechtstaat en bevolking business as usual. Johnson is tenslotte Britse upper class, ging naar het elitaire Eton en was als Oxfordstudent lid van de beruchte Bullingdon Club. Hij ziet het als zijn recht om te heersen over het Britse volk en zijn zin – een no-dealbrexit – door te drukken.

Johnson weet dat een vertrek uit de EU zonder overeenkomst desastreuze gevolgen kan hebben voor het land. Het kan hem niets schelen. Hij en zijn welvarende trawanten hebben hun schaapjes op het droge, vaak buiten het Verenigd Koninkrijk, en sommigen verdienen via short posities zelfs aan negatieve economische gevolgen van een no-dealbrexit.

Johnson en zijn medestanders hebben het Britse volk een brexit verkocht op basis van leugens, misleiding en manipulatie via sociale media. Het profiel van veel belazerde Britten: arbeiders- of (lagere) middenklasse, arm en/of laag inkomen, hard getroffen door de rechtse bezuinigingspolitiek, boos op de Britse gevestigde orde en de EU.

Zo ook uncle B., een van mijn Indiaas-Britse familieleden. Eind jaren tachtig emigreerde hij vanuit India naar de wat mistroostige Londense wijk Houns­low. Daar heeft hij altijd blue collar-banen gehad, waaronder vrachtwagen- en buschauffeur. Hij is nu een jaar of 65, weduwnaar en huurt een klein appartement.

Uncle B. is een van de vele Indiase Britten die leave heeft gestemd; onder deze groep was de steun voor brexit het op een na grootst, na die van witte Britten. Uncle B. was verbitterd, ageerde tegen de ‘dictatuur’ van de EU en zag ironisch genoeg immigratie als een bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk.

Hij besefte niet dat een brexit juist voor hem slecht zou uitpakken. Veel Indiase Britten die leave hebben gestemd, hebben daar nu spijt van, onder andere vanwege de toename van racisme en haatmisdrijven na het referendum.

Sinds het referendum wordt met de toonaangevende YouGovpeiling regelmatig gemeten of Britten het verkeerd of goed vinden dat het land in 2016 voor een vertrek uit de EU heeft gestemd. Al sinds begin 2018 scoort verkeerd hoger dan goed. Vorige maand vond 48 procent van de Britten de referendumuitslag verkeerd, terwijl 41 procent het goed vond, 11 procent had geen mening. Wat Johnson en anderen ook mogen beweren: brexit is niet meer de wil van het volk, laat staan een no-dealbrexit.

De enige democratische uitweg is een nieuw referendum met de keuze tussen een brexit-deal, een no-dealbrexit én remain. Dan kan het Britse volk in opstand komen tegen de liegende en bedriegende Johnson en zijn upper class- trawanten die voor eigen gewin en over de rug van de arbeiders- en middenklasse een no-dealbrexit willen forceren.

reza@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden