Onder de 23? Wat hang je daar?

AMSTERDAM - Leerplichtambtenaren kunnen willekeurig personen aanhouden die er jonger uitzien dan 23 jaar. Om schooluitval terug te dringen, zijn leerplichtambtenaren gisteren met de politie de straat opgegaan in De Baarsjes in Amsterdam. VVD-raadslid Huub Verweij spreekt van 'een doorgeslagen uitvoering'.

''Als het mij zou gebeuren, zou ik een klacht indienen.'' Volgens hem kunnen jongeren boven de 18, die niet meer volledig leerplichtig zijn, niet zo worden gecontroleerd.

Jongeren die gisteren in De Baarsjes op straat hingen, werden aangesproken met de vraag of ze niet op hun school of werk moesten zijn. Ook jongeren die gewoon een baan bleken te hebben, moesten bewijzen dat ze niet spijbelden.

Henk Krauwel, hoofd van Bureau Leerplicht Plus, noemt de werkwijze van de leerplichtambtenaren 'een consequentie van het grote verzuim'. ''Iedereen klaagt altijd over het verzuim op de scholen, over de jongeren die overdag op straat hangen. Ik vind het dan een prima idee om ze aan te spreken.''

Bij een eerdere proef in Slotervaart werkten de controleurs met absentielijsten, waarbij de afwezige scholieren thuis werden opgezocht. (MAAIKE SCHOON)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden