'Ondanks vrijspraak toch weer vervolgd'

DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) iemand die in een ernstige strafzaak is vrijgesproken, opnieuw moet kunnen vervolgen voor hetzelfde misdrijf.Nu kunnen alleen verdachten om een herzieningsprocedure vragen bij de Hoge Raad.

Als in een oude zaak echter alsnog nieuwe feiten boven tafel komen, bijvoorbeeld door dna-onderzoek, moet ook het Openbaar Ministerie een verzoek kunnen indienen om de zaak opnieuw voor de rechter te brengen. Dat vinden de regeringspartijen CDA en PvdA en oppositiepartij VVD.

Ze steunen daarmee de recente oproep van justitie en politie in Rotterdam. Deze vroegen minister Ernst Hirsch Ballin de wet te veranderen om één en ander te regelen. De fracties hechten zeer aan het beginsel dat iemand niet tweemaal voor hetzelfde feit kan worden vervolgd (ne bis in idem).

Maar de herzieningsprocedure is er niet voor niets, zei PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen. Bij wijze van uitzondering, die de regel bevestigt, moet het volgens hem mogelijk worden om bijzondere, grote strafzaken te heropenen als het OM nieuwe feiten ontdekt. VVD'er Fred Teeven is het daarmee eens. ''Dat klinkt als muziek in de oren,'' zei hij.

Ook CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma is voorstander, mede omdat het naar verwachting veel vaker zal voorkomen dat oude zaken met nieuw dna-onderzoek alsnog worden opgelost. De fracties zullen later met de minister praten over de criteria die moeten gelden.

Minister Hirsch Ballin heeft al aangekondigd te kijken naar de vraag of het wenselijk is de herzieningsprocedure aan te passen. Hij gaf gisteren al wel aan ruimte te zien om dat in specifieke situaties te doen.

Het zal niet zo zijn dat justitie elke zaak die vastloopt, opnieuw aan de rechter mag voorleggen, aldus de bewindsman. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden