'Ondanks tegenwind ligt de opleiding geschiedenis op koers'

Hoewel het klopt dat er vier getalenteerde UvA-historici vertrekken, moet de opleiding niet worden gezien als een 'zinkend schip', schrijven Mieke Aerts (UvA), Bram Mellink (UvA) en James Kennedy. (UCU).

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Vier UvA-historici verlaten 'zinkend schip', schreef Het Parool woensdag. Medewerkers en studenten van de UvA zouden vrezen voor een grote leegloop van de opleiding, nu vier vooraanstaande docenten vertrekken.

Tot zover het verhaal, dan nu de feiten. Inderdaad vertrekken vier getalenteerde collega's. Zij hebben gesolliciteerd op hoogleraarsplaatsen die elders in het land beschikbaar zijn gekomen. In Nederland bestaan voor geschiedenis minder dan dertig reguliere hoogleraarsplaatsen.

Evidente promoties
Wanneer posities vacant zijn, willen veel mensen hun kansen beproeven.
Als Amsterdamse opleiding geschiedenis zijn wij trots dat drie van onze docenten hoogleraar zijn geworden en een hoogleraar is benoemd tot decaan. Dit zijn evidente promoties, die allereerst iets zeggen over de kwaliteiten van deze collega's, maar indirect ook over het onderzoeks- en onderwijsklimaat van de opleiding zelf. Bij externe beoordelingsrondes kwam de Amsterdamse opleiding zeer sterk uit de bus.

Natuurlijk ervaren wij het vertrek van vier collega's als een aderlating. Maar we weten we dat historisch Nederland veel profijt zal blijven hebben van hun enthousiasme en deskundigheid. Wij feliciteren daarom onze collega's elders in het land met hun uitstekende benoemingsbeleid, en voor onze eigen opleiding geldt: wie sterk is, kan wel tegen een stootje.

Resultaat
Dan nog even over de bezuinigingen. Hoewel de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, verreweg de grootste van Nederland, hierbij lang uit de wind is gehouden, zijn wij nu wel degelijk aan de beurt. Sinds de Maagdenhuisbezetting is duidelijk dat studenten en docenten dat niet over hun kant laten gaan.

En bij geschiedenis met resultaat, want vrijwel het gehele curriculum blijft intact. Nieuwe vacatures zijn en worden uitgeschreven en er wordt veel moeite gedaan tijdelijke staf te behouden, zodat de continuïteit wordt gewaarborgd. Ondanks tegenwind ligt de opleiding geschiedenis dus op koers.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie achter te laten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden