Ondanks strengere regels steeds meer taxichauffeurs

Het aantal taxichauffeurs in Amsterdam is sinds de invoering van de nieuwe regels in juni 2013 toegenomen met bijna een derde. Hun aantal steeg van 2677 tot bijna 3500 chauffeurs.

De oudere man met Afghaanse wortels (r) aarzelt bij elke oefenvraag van de examentraining.Beeld Elmer van der Marel

De meesten willen werken op de opstapmarkt, waarbij klanten worden opgepikt op straat en op taxistandplaatsen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid nam vorig jaar meer dan 2500 examens daarvoor af en in de eerste helft van dit jaar nog eens ruim 1200 examens. Aan taxichauffeurs worden in Amsterdam strengere eisen gesteld dan buiten de stad. Zo moeten chauffeurs een bus- en trambaanontheffing hebben.

Vrij snel na de invoering van de nieuwe regels nam het aantal taxichauffeurs in de stad af van zo'n vierduizend naar krap 2700, waarschijnlijk doordat chauffeurs van buiten de stad Amsterdam links lieten liggen.

De strenge regels vragen vaak het uiterste van de mannen die graag in Amsterdam op de taxi zouden willen rijden. 'Ze zien dat er heel wat komt kijken bij het beroep van chauffeur,' aldus een instructeur.

Er gaat nog steeds veel mis in de taxiwereld. Dit voorjaar bleek uit de Taximonitor dat Amsterdamse chauffeurs nog altijd zeer matig presteren: 16 procent van de klanten werd geweigerd en uit mysteryguestritten bleek dat slechts een kwart van de ritten helemaal in orde was. 'Er is nog veel werk te verzetten,' aldus het rapport.


Lees vandaag (27-08) in de PS van Het Parool het artikel 'Taxi Theorie', waarin de auteur meeloopt bij de Taxi Academi in Slotervaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden