Ondanks leenstelsel toch meer nieuwe studenten

Jongeren die willen studeren lijken zich niet te laten weerhouden door het feit dat ze hun studiebeurs moeten lenen.

Jongeren- en studentenorganisaties protesteerden vorig jaar in Den Haag tegen de kansenongelijkheid die volgens hen door het leenstelsel ontstond. Beeld anp
Jongeren- en studentenorganisaties protesteerden vorig jaar in Den Haag tegen de kansenongelijkheid die volgens hen door het leenstelsel ontstond.Beeld anp

Het aantal jongeren dat zich heeft ingeschreven aan een universiteit of hogeschool is afgelopen jaar gestegen. Dat blijkt uit cijfers die minister Jet Bussemaker (Onderwijs) maandag naar de Tweede Kamer stuurt.

De instroomcijfers, aangeleverd door de hogescholen en universiteiten zelf, laten zien dat het aantal inschrijvingen op universiteiten toenam van 43.876 eerstejaars in 2015 naar 47.316 afgelopen jaar; een stijging van bijna 8 procent.

Op het hoger beroepsonderwijs (hbo) meldden zich ruim 5 procent nieuwe studenten (van 93.986 eerstejaars in 2015 naar 98.809 in 2016).

Kwaliteit van onderwijs
De stijging is opvallend, want vorig jaar lieten de cijfers nog een forse daling zien. Dat kwam de PvdA-onderwijsminister op veel kritiek uit de Tweede Kamer te staan, omdat volgens de oppositie de neergang het gevolg was van het in 2015 ingevoerde leenstelsel.

Alleen kinderen van rijke ouders konden zich nog veroorloven te studeren, klonk het uit de oppositie. "Hopelijk stopt deze discussie nu de toegankelijkheid gewaarborgd lijkt," reageert Bussemaker. "En kunnen we het hebben over de kwaliteit van het onderwijs."

In 2012 kondigde het kabinet aan de basisbeurs te willen vervangen door een lening. Het aantal studenten steeg daarna in 2013 en 2014 omdat jongeren wilden voorkomen dat ze later hun studiebeurs moesten lenen. Ze kozen er na de middelbare school voor om meteen door te studeren en geen tussenjaar te nemen om te werken of reizen.

In 2015 volgde een daling, in totaal met 6,8 procent. Bussemaker hield zelf altijd vol dat het een tijdelijke dip was. "Ik vind het dan ook goed nieuws dat dit herstel zich nu voordoet; eerder en sterker dan voorspeld," schrijft de minister maandag aan de Kamer.

Hogescholen
Bij de hogescholen zijn ze minder positief. "We zijn blij dat de instroom is toegenomen, maar de groei van dit studiejaar heeft de krimp van vorig jaar nog niet volledig ingehaald", stelt een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen (VH).

Bij hogescholen meldden zich vorig jaar wel meer havisten (8 procent) en studenten die van het middelbaar beroepsonderwijs komen. Het aantal mbo'ers dat zich inschreef op het hbo nam met 6 procent toe 'en dat ondanks een aantrekkende arbeidsmarkt', constateert Bussemaker. De hbo-koepel maakt zich vooral zorgen over het aantal vwo'ers dat voor een hbo-opleiding kiest 'blijft dalen'.

Meer internationale studenten
De VH is juist blij dat vwo'ers hun weg naar de universiteit goed weten te vinden. Bijna 75 procent van de scholieren met een vwo-diploma kiest ervoor meteen door te leren aan een universiteit. Ook kwamen er fors meer internationale studenten bij, 27 procent.

Omdat ook het aantal masterstudenten is gestegen - met 3 procent - studeren er dit collegejaar meer studenten dan ooit aan een universiteit. De instroom is zelfs zó groot, dat de universiteitenvereniging zich zorgen maakt over hoe zij dat moeten betalen. Omdat het ministerie het aantal nieuwe studenten lager had ingeschat, zitten de universiteiten met een gat in hun financiering dat pas later wordt gedicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden