'Ondanks hotelstop komen er nog 8000 kamers bij'

Ondanks alle oorlogstaal van de gemeente tegen nieuwe hotels in Amsterdam, komen er de komende vijf jaar nog zeker bijna achtduizend hotelkamers bij. 'Wie denkt dat door het restrictieve hotelbeleid in Amsterdam de toename van het hotelaanbod opdroogt, heeft het mis.'

Alleen al op Overamstel zijn vier nieuwe hotels in aanbouw, waaronder het QO Hotel van IHG dat eind dit jaar opengaat.Beeld Rink Hof

Dat zegt analist Sonny Duijn van ABN Amro, die de hotelplannen in de stad tegen het licht heeft gehouden. Alleen volgend jaar krijgt de stad er al bijna vierduizend kamers bij.

Na 2019 zal de groei van het aantal kamers wat langzamer gaan, maar over vijf jaar zal de stad volgens ABN Amro meer dan veertigduizend hotelkamers tellen. In 2015 waren dat er nog 32.000. Vooral viersterrenhotels groeien als kool.

De gemeente Amsterdam verscherpte vorig jaar haar hotelbeleid, na jarenlang de komst van nieuwe hotels te hebben aangejaagd. In grote delen van de stad mogen er geen nieuwe vestigingen bij komen, tenzij ze iets bijzonders toe voegen.

Tweederde al in aanbouw
Maar de groei is volgens Duijn nauwelijks tegen te houden. Tweederde van het aantal nieuwe kamers is al in aanbouw, circa 2500 kamers liggen vast in uitgewerkte plannen met grotendeels alle benodigde vergunningen. Slechts 2 procent van de kamerplannen is nog niet zo ver.

De onstuimige groei is echter niet genoeg om de toename van het aantal bezoekers op te vangen. In de eerste acht maanden van dit jaar groeide het aantal hotelgasten in Amsterdam al 11 procent tot ruim 10,5 miljoen. ABN voorspelt dat het totaal aantal hotelovernachtingen dit jaar op 15 miljoen uitkomt.

"Als het groeitempo van het toerisme zo hoog blijft of zelfs iets afgezwakt, dan ontstaat rond 2024 de situatie dat Amsterdamse hotels grote delen van het jaar vol zitten."

"Het kan best dat er jaren bij zitten dat de groei minder zal zijn, maar op de lange termijn is de toename van het toerisme in de wereld onvermijdelijk.

Dure hotelstad
Daardoor stijgen de prijzen van hotelkamers ook vrolijk door; dit jaar in Amsterdam al ruim 2 procent. Met een gemiddelde kamerprijs van 196 euro is Amsterdam al de vijfde hotelstad van Europa, voor steden als Barcelona, Londen en Parijs.

Sinds crisisjaar 2011 zijn Amsterdamse hotelkamers al bijna 30 procent duurder geworden. "De vraag is hoe lang toeristen en zakenreizigers nog bereid zijn zulke prijzen te betalen."

"Ik verwacht dat deelconcepten als Airbnb daarvan gaan profiteren." De huizenverhuurdienst heeft in Amsterdam nu ongeveer 11 procent van de markt voor overnachtingen in handen. Of deeldiensten verder kunnen groeien, is de vraag. Ook daar heeft de gemeente ingegrepen.

Duijn maakt zich zorgen dat hoteliers door de bezoekersgroei en prijstoename achterover gaan leunen en onvoldoende hun best doen zich te onderscheiden. "Het risico bestaat dat de positieve ontwikkelingen hoteliers in slaap sussen."

Juist nu het economisch tij meezit, is het volgens hem belangrijk om aan onderscheidend vermogen te werken: meer gemak, meer beleving. "Anders wordt de toename van het aantal hotels een serieus probleem als het economisch weer tegen gaat zitten."

Lees ook: De gemeente bijt van zich af in de strijd tegen drukte

Op de Overtoom wordt achter de gevel van voormalig houthandel De Vijsel gebouwd aan een 82 kamers tellend hotelBeeld Maarten Steenvoort
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden