Ondanks het schandaal heeft het ei nog heel wat klanten

Durven we nog eieren te eten en waar halen we ze dan? Sinds het fipronilschandaal houdt die vraag de gemoederen flink bezig.

Jan van Senten aan het werk in Vinkeveen.. Beeld Jean-Pierre Jans

De eerste plek waar je lege tafels zou verwachten na de enorme heisa over eieren van afgelopen week is Omelegg, het omeletrestaurant in de Ferdinand Bolstraat. Maar zo rond het middaguur blijkt het tegendeel waar.

In maar liefst zes pannen tegelijk staat uitbater Boudewijn Rood omeletten te bakken. Met drie soorten kaas, gerookte zalm, spinazie, gerookte kip - allerlei varianten van de menukaart. Ondertussen zijn de medewerkers in de zaak druk bezig wachtenden een tafel te wijzen.

Nee, Omelegg merkt weinig van de oproep van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om zeker tot begin volgende week terughoudend te zijn met het consumeren van eieren. "Onze klantenkring bestaat voor een deel uit toeristen," zegt Rood. "Die zijn sowieso niet echt op de hoogte van de kwestie."

Drukte bij Omelegg, het omeletrestaurant in de Ferdinand Bolstraat. Beeld anp

Is er met zijn eieren niets mis? Rood zegt zeker te weten van niet. "Ik heb meteen onze leverancier gebeld. Die heeft me verzekerd dat in zijn bedrijf nooit fipronil is gebruikt. Wij betalen ook wat meer voor eieren, dus de kwaliteit is beter." Rood vindt het gedoe rond de besmette eieren 'flink overdreven'. "Je moet er echt heel veel van eten wil het schadelijk zijn."

Spiritus en groene zeep
Hemelsbreed vijftien kilometer verderop, bij pluimveebedrijf De Toekomst in Vinkeveen, zijn er afgelopen week alleen maar klanten bij gekomen. Jan van Senten, voorheen eigenaar van het bedrijf dat nu wordt gerund door zijn zoon, weet waarom: "Ze durven niet meer naar de supermarkt, dus komen ze hierheen."

Het bedrijf met 21.000 kippen verkoopt eieren vanuit een schuur direct aan consumenten en aan markthandelaren. Van Senten: "De afgelopen week zijn we platgebeld met de vraag of onze eieren wel veilig zijn. Niet door de markthandelaren, die weten wel dat het goed zit, maar vooral door consumenten."

Dat de eieren veilig zijn, weet Van Senten zeker. "Wij bestrijden bloedluis op de ouderwetse manier: met spiritus en groene zeep."

Wantrouwen waait wel over
Toch verwacht Van Senten dat de eierverkoop volgende week wel achteruit zal gaan. "De afnemers zullen met voorraden blijven zitten, dus dan hoeven ze geen nieuwe eieren."

Maar hij maakt zich niet echt zorgen om het bedrijf. "Het wantrouwen van de consument waait wel weer over. Ik maak me meer zorgen om de collega-pluimveehouders die al hun eieren hebben moeten vernietigen. Dat is een grote ramp."

In de Tuinen van West, waar consumenten elke ochtend vanaf half 11 zelf eieren kunnen rapen van kippen die vrij rondlopen, is het deze week drukker dan normaal, zegt medewerker Florith Ruigrok. "We hebben iedere dag maar een beperkt aantal eieren. Die zijn nu sneller op."

Lees ook: NVWA komt met nieuwe lijst met besmette eieren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden