Ondanks het gemeenteverbod komt er toch weer een nieuw hotel in de binnenstad

Het hotelverbod dat de gemeente afgelopen najaar afgekondigde voor de Amsterdamse binnenstad blijkt van boter. Pal op de Dam komt, in het eminente onderkomen van de Industrieele Groote Club, een luxehotel: House Industria.

Herman Stil
Gebouw Industria (rechts) aan de Dam waar op de bovenste verdiepingen een luxehotel komt. Beeld Floris Lok
Gebouw Industria (rechts) aan de Dam waar op de bovenste verdiepingen een luxehotel komt.Beeld Floris Lok

House Industria wordt een luxe 'boetiekhotel' met 34 kamers. Ze komen op de bovenste vier verdiepingen van het Industriagebouw op de hoek van Dam en Rokin. Die staan nu grotendeels leeg.

In oktober 2013 besloten gemeente en stadsdeel dat er een rem komt op nieuwe hotels in Amsterdam-Centrum. Nieuwkomers zouden in het vervolg naar de stadsrand en de regio moeten. Alleen voor 'unieke hotels' en bestaande hotelplannen werd een uitzondering gemaakt.

Een woordvoerder van stadsdeel Centrum bevestigt dat al voor het nieuwe hotelbeleid werd aangekodigd, met de eigenaar van het gebouw, de Amsterdamse vastgoedgroep Emmes, is gesproken over de hotelplannen. De benodigde exploitatievergunningen voor een hotel moeten nog worden aangevraagd. 'Daarmee is nog niet gezegd dat het hotel er ook mag komen.'

Hotelbeleid
Eigenaar Emmes was niet bereikbaar voor commentaar. Tegenover de Industrieele Club heeft het bedrijf aangegeven dat er ruimte genoeg is voor nog een tophotel in de binnenstad en dat het nieuwe hotelbeleid geen obstakel is voor de plannen.

Industria werd in 1915 voor de Industrieele Club - die later fuseerde met de naburige Groote Club - neergezet. De zakensociëteit bezet er sindsdien drie middenverdiepingen. Dat wordt er in de nieuwe plannen voor het gebouw eentje minder. De Club zal de derde verdieping moeten opgeven.

Onder meer de zes jaar geleden verbouwde bibliotheek en de statige Damzaal moeten daarbij verhuizen. 'De eigenaar heeft bij ons aangegeven iets te willen doen met etages vier, vijf en zes, die al jaren leegstaan,' zegt directeur Richard Fran­cke. 'En of we bereid waren wat in te schikken zodat de derde verdieping ook beschikbaar kwam.'

Volgens Francke betekent de verhuizing nauwelijks ruimteverlies. 'Wij gebruiken nu zelf een deel van onze ruimte niet. Daar kunnen we de wegvallende ruimtes onderbrengen.' De Club wil de verhuizing deze zomer afronden.

Slaapplaats
Het is wisselgeld voor een grootschalige opknapbeurt van Industria, naar een ontwerp van het Amsterdamse ZZDP. Zo wordt het oorspronkelijk atrium weer helemaal open gemaakt. 'De bouw van het hotel betekent dat Industria de voorname uitstraling van vroeger terug krijgt,' zegt Francke. 'Wij kunnen straks aan onze leden en aan buitenlandse partnerclubs een slaapplaats onder eigen dak aanbieden.'

Hotel en club gaan ook faciliteiten delen, waaronder de toegang en de lobby op de begane grond aan de Dam en de vorig jaar gebouwde keuken die zowel voor hotel als Club moet gaan koken.

Emmes kocht Industria in 2011 met de Amsterdamse familie Rosenbaum. Ook het naastgelegen Instantia aan de Dam kwam toen in handen van de Amsterdammers. Emmes, eigendom van Martin Smit, bezit naast het Industiapand ook de naastgelegen winkelpanden aan het Rokin, het roze Fortisgebouw dat plaatsmaakt voor warenhuis Marks & Spencer en het afgelopen weekend geopende winkelcomplex van Forever 21.

undefined

De Industrieele Groote Club, die moet inschikken voor het nieuwe hotel Beeld anp
De Industrieele Groote Club, die moet inschikken voor het nieuwe hotelBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden