Ondanks dubieuze reputatie mag J.P. Coen zijn tunnel houden

Jan Pieterszoon Coen mag zijn tunnel houden. Van verschillende kanten werd er bij de gemeente Amsterdam op aangedrongen om de naam van tunnel te veranderen, vanwege de 'dubieuze reputatie' van Coen (1587-1629). Burgemeester Eberhard van der Laan voelt echter niets voor een naamswijziging van de tunnel.

Roelf Jan Duin
Naamsverandering zou te veel geld kosten. Beeld anp
Naamsverandering zou te veel geld kosten.Beeld anp

Bij de gemeente hadden meerdere mensen geklaagd over de naam van de beroemde en de bij veel weggebruikers wegen de vele files beruchte tunnel die Amsterdam verbindt met de Zaanstreek. Volgens hen zou Coen, die begin zeventiende eeuw de baas was van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), 'naar onze huidige maatstaven een nietsontziende moordenaar worden genoemd'.

Liever positief
De twee tunnelbuizen konden beter worden vernoemd naar mensen die wel iets positiefs hebben bijgedragen aan de wereld, zoals schrijver Multatuli of verzetshelden als de broers Walraven en Gijs van Hall.

De Commissie Naamgeving Openbare Ruimte vindt het een slecht plan, laat Van der Laan weten. Het veranderen van straatnamen of namen van tunnels is verwarrend voor mensen en kost veel geld. Ook moeten er bij wijziging op basis van gewijzigde opvattingen 'zwaarwegende redenen' zijn die nog niet bekend waren toen de naam werd gegeven. Dat is in het geval van Coen niet zo. 'De betekenis van de vernoemde persoon moet in de context van zijn eigen tijd worden gezien', schrijft Van der Laan.

Dat namen wel degelijk kunnen veranderen, werd in 1956 bewezen. Toen werd na de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije de Stalinlaan nog dezelfde maand veranderd in Vrijheidslaan.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden